Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis met stal behorend bij praktijkwoning in Beesd

Woonhuis

Voorstraat 75
4153AJ Beesd (gemeente Geldermalsen)
Gelderland


Beschrijving van Koetshuis met stal behorend bij praktijkwoning

Omschrijving KOETSHUIS met STAL behorend bij dokterspraktijkwoning, in door Jugendstil en Chaletstijl beïnvloede bouwtrant, gelegen rechts achter de woning. In baksteen opgetrokken, in kruisverband gemetseld gebouw van één bouwlaag met zadeldak, gedekt met rode kruispannen. In de voorgevel, die gedecoreerd wordt door gepleisterde banden, rechts dubbele getoogde inrijdeuren ontlast door een segmentboog met geboorte- en sluitstenen. Centraal hierboven door de dakrand stekend een hooiluik. Links hiervan een smal staand rondboogvenster met overhoekse roedeverdeling. In het terugliggende geveldeel links de stalentree bestaande uit een getoogde deur ontlast door segmentboog. In de linker zijgevel een getoogd ijzeren stalraampje met roedeverdeling. Waardering Koetshuis met stal van cultuur- en architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang - vanwege de functionele relatie met de dokterwoning, die ook in de stijl herkenbaar is; - vanwege de fraaie verhoudingen en detaillering; - als mede beeldbepalend onderdeel van het complex; - vanwege de gaafheid en herkenbaarheid van de oorspronkelijke functie; - als mede beeldbepalend onderdeel van het historisch gegroeide bebouwingsbeeld in het beshermde dorpsgezicht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528310
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetshuis met stal behorend bij praktijkwoning in Beesd

Praktijkwoning van huisarts met apotheek

Voorstraat 75
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving PRAKTIJKWONING van huisarts met apotheek, uit 1905, teruggelegen aan de Voorstraat in het dorp Beesd, in door Jugendstil en C..

Koetshuis met hekwerk

Voorstraat 77
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving KOETSHUIS, gelegen op het terrein van de dokterspraktijkwoning, met aansluitend HEKWERK, aan de Voorstraat. Eenvoudig vrijsta..

Pastorie der hervormde kerk

Voorstraat 81
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Pastorie der Hervormde Kerk. Huis van 19e eeuws karakter opgetrokken uit secundair verwerkte moppen. Het door een afgewolfd zadeldak gedekt..

Sint-Pieterskerk

Voorstraat 92
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Herv.Kerk. Eenvoudige, bakstenen zaalkerk op rechthoekige plattegrond, blijkens het jaartal tegen het portaal aan de oostzijde uit 1825. Ho..

Toren Sint-Pieterskerk

Voorstraat 94
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Toren der Ned.Herv.Kerk. Uit twee bakstenen geledingen bestaand, onvoltooid laat-gotische bouwwerk met overhoekse, door pinakels verlevendig..

Kaart & Routeplanner

Route naar Koetshuis met stal behorend bij praktijkwoning in Beesd