Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boschwijk in Zwolle

Kasteel Buitenplaats

Heinoseweg 11
8026PA Zwolle
Overijssel

Bouwjaar: 1780


Beschrijving van Boschwijk

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 1). Het HOOFDGEBOUW van de historische buitenplaats Boschwijk is in drie bouwfasen tot stand gekomen. Waarschijnlijk werd het huis als een één bouwlaag hoge 'spieker met hof' kort voor 1780 door Egbert Spaar gebouwd. Het huis bestaat uit een vierkant blokvormig corps de logis met verdieping, overkapt door een met blauwe hollandse pannen gedekt afgeknot schilddak, waarop sinds 1892 centraal aan de voorzijde een klokketorentje staat. Het uit circa 1770 daterende corps de logis heeft vermoedelijk oorspronkelijk geen verdieping gekend; de verdieping werd omstreeks het tweede kwart van de 19de eeuw gebouwd. Aan beide zijden wordt het corps geflankeerd door iets vooruitspringende zijvleugels. Beide een bouwlaag hoge zijvleugels worden overkapt door een afgesneden schilddak waarop een luidklokje staat. De zijvleugels zijn van jongere datum dan het corps de logis en vermoedelijk gebouwd nadat in 1783 Rhijnvis Feith eigenaar van de buitenplaats werd. In de voorgevel bevindt zich de entree, bestaande uit een dubbele paneeldeur met bovenlicht aan de bovenzijde voorzien van een sierbekroning. De zijvleugels zijn aan de voorzijde voorzien van een vooruitspingende, driezijdige erker met plat dak. De regelmatig ingedeelde gevels van het hoofdgebouw zijn voorzien van H-vensters uit het begin van de 20ste eeuw, enkele T-vensters en twee deuren. Vermoedelijk werden in de loop van de tweede helft van de 19de eeuw de stookplaatsen gebouwd, waardoor het huis ook buiten de zomerperiode in gebruik kon worden genomen. In 1949 werd het huis aangekocht door de gemeente Zwollerkerspel en werd het gebruikt als burgemeesterswoning en raadszaal. Tot 1967 heeft het huis deze functie gehad. In 1950 werd de verdiepingsloze aanbouw aan de linkerzijvleugel verbouwd tot raadszaal. Geheel rechts was tot circa 1950 een oranjerie aanwezig, er bevinden zich hier een terras en een, wegens te geringe monumentale waarden, niet beschermenswaarige garage. INTERIEUR. Het interieur is ondermeer door de drie bouwfasen die het huis kent een aantal keren gemoderniseerd, maar heeft grotendeels de indeling van circa 1920 behouden. Waardering Het HOOFDGEBOUW (Boschwijk) is van algemeen belang vanwege: - de bewoningsgeschiedenis; met als beroemde bewoner in de periode 1783-1824, burgemeester van Zwolle en dichter Rhijnvis Feith; - de architectonische vormgeving; - de kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg; - de functioneel ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de historische buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528224
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boschwijk in Zwolle

Boschwijk: Historische tuin- en parkaanleg

Heinoseweg 11
Zwolle
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 2). De HISTORISCHE TUIN- EN PARK..

Boschwijk: Prieel

Heinoseweg 11
Zwolle
Omschrijving onderdeel 3: PRIEEL (op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 3). Gelegen ten zuidoosten van het huis Boschwijk ligt he..

Boschwijk: Entreehek

Heinoseweg 11
Zwolle
Omschrijving onderdeel 4: HEK bij de hoofdentree (op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 4). Het laat-18de-eeuwse HEK, geplaatst a..

Boschwijk: Rechter inrijhek

Heinoseweg 11
Zwolle
Omschrijving onderdeel 5: INRIJHEK (op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 5). Smeed- en gietijzeren INRIJHEK uit de 19de eeuw, da..

Boschwijk: Twee natuurstenen leeuwen

Heinoseweg 11
Zwolle
Omschrijving onderdeel 6: TWEE NATUURSTENEN LEEUWEN (op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 6). TWEE verm. 18de-eeuwse natuurstenen..

Kaart & Routeplanner