Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Van Assendelftorgel in Wijk aan Zee

Kerkelijk Gebouw

Sint Odulfstraat 6
1949BE Wijk aan Zee (gemeente Beverwijk)
Noord Holland

Bouwjaar: 1754


Beschrijving van Van Assendelftorgel

Omschrijving R.K. Kerk St. Odulphus vanwege het tweeklaviers Assendelft-orgel uit 1754. Dit orgel is van oorsprong gemaakt voor de R.K. Schuilkerk in Kethel. Het is vervaardigd door de Leidse orgelbouwer Pieter Assendelft op traditionele zeventiende-eeuwse Hollandse bouwwijze. Het betreft een voorbeeld van een achttiende-eeuws orgel dat werd gemaakt voor kleine roomse katholieke schuilkerken. In de negentiende eeuw raakten deze schuilkerken buiten gebruik, wat de ondergang voor veel van deze kleine orgels betekende. Dit orgel werd in 1891 overgeplaatst naar de St. Odulphus in Wijk aan Zee. In dat jaar werd het orgel tevens uitgebreid door de orgelmaker Wed. L. Ypma. In 1984 werd het orgel gerestaureerd door Jos. Vermeulen. Het betreft een vijfdelig balustrade orgel met ronde middentoren en spitse zijtorens. Het is voorzien van snijwerk in rococostijl. Het orgel bestaat uit twee klavieren en een aangehangen pedaal. Waardering Het orgel is van algemeen belang vanwege: - de zeldzaamheid; - de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een bewaard gebleven schuilkerkorgel dat zich door zijn bouwwijze onderscheidt van contemporaine orgels; - de bouwhistorische waarde vanwege de ouderdom, de toegepaste constructietechniek, de esthetische kwaliteiten van met name het bovenstel en de detaillering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528186
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Van Assendelftorgel in Wijk aan Zee

Hervormde kerk: Schip en westtoren vormen de overblijfsels van een laatgotische kruiskerk

Voorstraat 1
Wijk aan Zee (Gemeente Beverwijk)
Herv.Kerk. Schip en westtoren vormen de overblijfsels van een laatgotische kruiskerk XV. Stenen voet, XV, onder de preekstoel. Doophek, XV..

Koninklijke Hoogovens

Wenckebachstraat 1
Velsen Noord (Gemeente Velsen)
Inleiding KANTOORGEBOUW bestaande uit hoofdgebouw met tekenzaal (1947-1951) en directievleugel (1956), gebouwd als hoofdkantoor voor De Kon..

Blok van één sluismeesterswoning en zeven sluiswachterswoningen

Sluisplein 15
IJmuiden (Gemeente Velsen)
Inleiding Bij het zeesluizencomplex van het Noordzeekanaal gelegen blok van één SLUISMEESTERSWONING en zeven SLUISWACHTERSWONINGEN, in 18..

Voormalig commiezenhuis

Sluisplein 24
IJmuiden (Gemeente Velsen)
Inleiding Op de hoek van het Sluisplein en de Visseringstraat gelegen voormalig COMMIEZENHUIS, gebouwd in 1876 in opdracht van het Departem..

Ned. Belltelefoon

Visseringstraat 2
IJmuiden (Gemeente Velsen)
Inleiding Aan de westzijde van de Visseringstraat gelegen voormalig TELEFOONKANTOOR in eclectische trant daterend uit 1896. Het kantoor wer..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)