Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Leeuwenburgh: koetsierswoning in Driebergen Rijsenburg

Woonhuis

Langbroekerdijk 43
3972NC Driebergen Rijsenburg (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1784


Beschrijving van Leeuwenburgh: koetsierswoning

Omschrijving onderdeel 21 KOETSIERSWONING. In 1784 gebouwde koetsierswoning ten oosten van het huis Leeuwenburg gelegen aan de Langbroekerwetering, thans in gebruik als woonhuis. Het in rode bakstenen opgetrokken, een bouwlaag hoge pand op rechthoekige plattegrond is overkapt met een met riet gedekte zadelkap met wolfseinden. De kap heeft een overstek aan de voorzijde en wordt gesierd met geschulpte windveren. De asymmetrische voorgevel is voorzien van drie meerruits schuifvensters (20, 20 en 10) op de begane grond en twee gekoppelde meerruits uitzetvensters op de verdieping. De zijgevels zijn in het verleden gewijzigd en hebben niet meer hun originele indeling. De baander en de twee staldeurtjes in de achtergevel zijn voorzien van nieuwe deuren met roedenverdeling. In de rechter zijgevel bevindt zich de entree. Het dakschild is hierboven iets opgelicht. Centraal op de kap staat een gemetselde schoorsteen. Op het linker en rechter dakschild staat een kleine dakkapel. Het oorspronkelijke indeling van het interieur in een woon- en een bedrijfsgedeelte is verloren gegaan doordat het interieur geheel in gebruik is genomen als woonhuis. Onder meer de kozijnen, ramen, deuren en windveren zijn geschilderd in de kleuren groen en geel, zoals meerdere bij het landgoed Leeuwenburgh behorende opstallen. Op de gevels zijn restanten van afwerklagen te zien. Waardering De KOETSIERSWONING is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de kenmerkende ligging aan de Langbroekerwetering; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528177
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Leeuwenburgh: koetsierswoning in Driebergen Rijsenburg

Leeuwenburgh: bouwhuis

Langbroekerdijk 41
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 3: BOUWHUIS. Het uit de bouwtijd van het huis Leeuwenburgh stammende bouwhuis dateert uit circa 1657-1659. Het bou..

Dubbel woonhuis, bakstenen gebouw onder pannen schilddak

Langbroekerdijk A 137
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
Dubbel WOONHUIS met jaarankers 1783, bakstenen gebouw onder pannen schilddak. Op de begane grond vijf zesruits schuifvensters onder brede st..

Leeuwenburgh: Huis Molenstein (voorheen Schuilkerk)

Langbroekerdijk 36
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 5: HUIS MOLENSTEIN. Het huis Molenstein ligt tegenover Leeuwenburg aan de zuidkant van de Langbroekerwetering. Het..

Leeuwenburgh: daggelderswoningen

Langbroekerdijk 36
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 6: DAGGELDERSWONINGEN. In oorsprong drie daggelderswoningen, gebouwd in 1799 in opdracht van Johannes Mattijs Swem..

Leeuwenburgh: toegangshek naast Molenstein

Langbroekerdijk 36
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 7: TOEGANGSHEK NAAST MOLENSTEIN. Aan de overzijde van de Langbroekerdijk en in de zichtas van het hoofdgebouw (huis..

Kaart & Routeplanner

Route naar Leeuwenburgh: koetsierswoning in Driebergen Rijsenburg

Foto's (1)