Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Leeuwenburgh: portierswoning in Driebergen Rijsenburg

Woonhuis

Gooijerdijk 30
3972MB Driebergen Rijsenburg (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1864


Beschrijving van Leeuwenburgh: portierswoning

Omschrijving onderdeel 19 PORTIERSWONING. In 1864 gebouwde portierswoning met neogotische elementen, gelegen aan het einde van de Leeuwenburgerlaan. In 1956 werd het hoofdblok verhoogd, de risaliet verbouwd tot portiek en het schilddak vervangen door een zadeldak. De thans anderhalve bouwlaag hoge woning op uitgemetselde plint is gebouwd op rechthoekige grondslag en is voorzien van een uitbouw aan de achterzijde. De wit gepleisterde woning wordt thans overkapt door een met grijsbruine Hollandse pannen gedekt zadeldak en deels door een plat dak. In de symmetrisch ingedeelde voorgevel bevindt zich een portiek waarin de entree tot het huis, bestaande uit een paneeldeur met bovenlicht met roedenverdeling. Aan weerszijden bevindt zich een meerruits venster voorzien van luiken. De achtergevel is voorzien van vensters waartussen zich een hoog uitgemetselde schoorsteen bevindt. De overige gevels hebben een niet regelmatige indeling. Onder de vensters van de begane grond loopt een geprofileerde lijst. In 1961 werd de plattegrond van het huis veranderd. Waardering De PORTIERSWONING is van algemeen belang vanwege: - de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de kenmerkende ligging bij een van de entrees tot de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528175
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Leeuwenburgh: portierswoning in Driebergen Rijsenburg

Leeuwenburgh: inrijhek bij portierswoning

Gooijerdijk 30
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 20 INRIJHEK BIJ PORTIERSWONING. Smeedijzeren inrijhek uit circa 1864 staande aan de noordzijde van de Leeuwenburgerl..

Kasteel Moersbergen: tuinmanswoning

Moersbergselaan 4
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
TUINMANSWONING. Ten westen van de oprijlaan staat een bakstenen dienstwoning uit 1899 in opdracht van de toenmalige eigenaresse A.C. Luden g..

Kasteel Moersbergen: hoofdgebouw

Moersbergselaan 17
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
HOOFDGEBOUW (Moersbergen). Het in oorsprong vijftiende-eeuwse hoofdgebouw is in de loop van de eeuwen verschillende malen uitgebreid en in 1..

Kasteel Moersbergen: tuin- en parkaanleg

Moersbergselaan 17
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Moersbergen. De oprijlaan en tevens hoofdas van de aanleg wordt gevormd door e..

Kasteel Moersbergen: bakstenen boogbrug

Moersbergselaan 17
Doorn (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
BRUG. Voor het kasteel ligt een bakstenen boogbrug (twee bogen) met een hoog opgemetselde leuning. De brug is in 1927 door architect Berden ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Leeuwenburgh: portierswoning in Driebergen Rijsenburg

Foto's (1)