Leeuwenburgh: oranjerie in Driebergen Rijsenburg

Langbroekerdijk 39
3972NC Driebergen Rijsenburg (gemeente Utrechtse Heuvelrug)

Beschrijving van Leeuwenburgh: oranjerie

Omschrijving onderdeel 16: (Ongenummerd, bij Langbroekerdijk 39, op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 16) ORANJERIE. Laat 19de-eeuwse (vermoedelijk circa 1860) oranjerie, staande in de noord-oosthoek van de moestuin. De oranjerie is op rechthoekige grondslag opgetrokken uit rode baksteen en is thans deels grijs gepleisterd. De noord-, oost-, en westwand zijn voorzien van smalle bakstenen steunberen. In de zuidgevel bevinden zich twee hoge dubbele meerruits glasdeuren met 3-ruits bovenlicht. De oranjerie wordt overkapt door een met grijze Hollandse pannen gedekt zadeldak. Waardering De ORANJERIE is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de functionele architectonische vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)