Leeuwenburgh: poortje in de moestuin in Driebergen Rijsenburg

Langbroekerdijk 39
3972NC Driebergen Rijsenburg (gemeente Utrechtse Heuvelrug)

Beschrijving van Leeuwenburgh: poortje in de moestuin

Omschrijving onderdeel 15 POORTJE IN MOESTUIN. Tussen de beukenhagen die de moestuin deels omgeven, staat in de zuidoosthoek een fraai ijzeren 18de-eeuws poortje. De vermoedelijk deels smeed- en deels gietijzeren poort bestaat uit twee sierlijk opengewerkte staanders die bekroond worden door een kapiteelachtig element en voorzien zijn van voluutvormige zijstukken. Tussen de staanders bevindt zich een draaibare vleugel opgebouwd uit verticale spijlen waartussen horizontale regels en kwastachtige decoratieve elementen. Boven de doorgang bevindt zich een bovendorpel voorzien van decoratieve elementen, met onder meer draakachtigen. De poort staat op een natuurstenen drempel. Het hek bevindt zich vanaf circa 1900 op de buitenplaats Leeuwenburg. Waardering Het POORTJE IN MOESTUIN is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de vormgeving; - als karakteristiek functioneel en ornamenteel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)