Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Leeuwenburgh: brug met inrijhek die toegang geeft tot de Leeuwenburgherlaan in Driebergen Rijsenburg

Tuin Park Landgoed

Langbroekerdijk 39
3972NC Driebergen Rijsenburg (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1856


Beschrijving van Leeuwenburgh: brug met inrijhek die toegang geeft tot de Leeuwenburgherlaan

Omschrijving onderdeel 10: BRUG MET INRIJHEK. Over de Langbroekerwetering gelegen brug uit circa 1856 die toegang geeft tot de Leeuwenburgerlaan. Aan beide zijden van de Wetering liggen kwartronde, deels getrapte, bakstenen keermuren waartussen een brugdek van recente datum. Aan weerszijden van de brug en keermuren staat een ijzeren balustrade, bestaande uit balusters en regels, waarvan de bovenste door een knop worden afgesloten. Aan de zijde van de buitenplaats bevindt zich een smeedijzeren inrijhek uit circa 1856, bestaande uit twee staanders waartussen zich twee draaibare vleugels bevinden. Aan weerszijden van de staanders een ingetoogd hek, afgesloten door twee kleinere staanders en een zijstuk. Waardering De BRUG MET INRIJHEK is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - als karakteristiek markeringspunt van de hoofdtoegang tot de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528166
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Leeuwenburgh: brug met inrijhek die toegang geeft tot de Leeuwenburgherlaan in Driebergen Rijsenburg

Leeuwenburgh: parkaanleg

Langbroekerdijk 39
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische tuin- en parkaanleg van de buitenplaats Leeuwenburgh heeft een ..

Leeuwenburgh: duiventoren

Langbroekerdijk 39
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 4: DUIVENTOREN. Zeshoekige houten toren op een gemetselde plint uit circa 1880, afgedekt door een zeszijdig puntdak..

Leeuwenburgh: schuur ten noorden van langhuisboerderij

Langbroekerdijk 39
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 9: SCHUUR. 19de-eeuwse houten schuur op rechthoekige grondslag gelegen ten noorden van de langhuisboerderij, opget..

Leeuwenburgh: twee pijlers die toegang geven tot Leeuwenburgh

Langbroekerdijk 39
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 11: TWEE BAKSTENEN PIJLERS. Twee 19de-eeuwse bakstenen pijlers die de entree tot het voorplein voor het huis Leeuw..

Leeuwenburgh: houten brug over de vijver

Langbroekerdijk 39
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 12: HOUTEN BRUG. Houten brug over de vijver ten oosten van het hoofdhuis. De brug dateert vermoedelijk uit circa 1..

Kaart & Routeplanner

Route naar Leeuwenburgh: brug met inrijhek die toegang geeft tot de Leeuwenburgherlaan in Driebergen Rijsenburg

Foto's (1)