Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Leeuwenburgh: langhuisboerderij in Driebergen Rijsenburg

Boerderij

Langbroekerdijk 37
3972NC Driebergen Rijsenburg (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1775-1800


Beschrijving van Leeuwenburgh: langhuisboerderij

Omschrijving onderdeel 8: LANGHUISBOERDERIJ. Boerderij, vermoedelijk gebouwd tussen 1775 en 1800 en ingrijpend gewijzigd tussen 1875 en 1925. Opvallend zijn de versieringen aan de voorgevel en de vakwerkindeling van de achtergevel, die vermoedelijk in deze periode zijn ontstaan. De kleuren van de kozijnen en luiken zijn standgroen en okergeel met een blauw ruitmotief. De haaks op de Langbroekerdijk georiënteerde boerderij is één bouwlaag hoog en is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken onder een rieten zadeldak met wolfseinden. De onderzijden van de rieten dakschilden eindigen deels iets hoger en zijn gedekt met twee rijen Hollandse pannen. De nok is afgewerkt met gemetselde nokvorsten en bevat één schoorsteen. De voorgevel of zuidgevel is gecementeerd en symmetrisch ingedeeld. Ter hoogte van de onderdorpels van de vensters op de begane grond is een cordonlijst aangebracht, die aansluit op een lijst langs de hoeken van de zijgevel en de onder de dakrand van de topgevel. De vensters zijn voorzien van wenkbrauwen. In het midden bevat de gevel een deur met bovenlicht en zijlichten met twee drieruits schuiframen. Ter weerszijden hiervan bevindt zich een drieruits schuifraam. Ter hoogte van de verdieping bevindt zich een kepervormig stolpvenster. Het overstekende wolfsdak is voorzien van geschulpte windveren. De achtergevel is gecementeerd en is verfraaid met een vakwerkindeling. De gevel is symmetrisch opgebouwd. In het midden bevinden zich stolpende getoogde baanderdeuren, geflankeerd door vakwerk-kruismotieven waarboven vensters met kruisroeden zijn aangebracht. Ter hoogte van de verdieping bevindt zich een hooiluik omgeven door vakwerk-ruiten aan de zijkanten en aan de bovenzijde. Uiterst links en rechts bevinden zich deuren met daarboven in vakwerk een kepermotief. De rechterzijgevel bevat een deur, een klein venster en een recent tweelichtsvenster alsmede twee keldervensters met luiken. In de linkerzijgevel is een niet oorspronkelijk venster geplaatst. In het INTERIEUR nog diverse authentieke onderdelen en indeling. Waardering De LANGHUISBOERDERIJ is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving, waarbij de achtergevel in vakwerk het meest opvallend is; - vanwege de gaafheid van het exterieur; - vanwege de ornamentele waarde; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; - vanwege de functie als afsluiting van een zichtas van het hoofdgebouw naar de vakwerk-achtergevel van de boerderij. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528164
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Leeuwenburgh: langhuisboerderij in Driebergen Rijsenburg

Leeuwenburgh: bouwhuis

Langbroekerdijk 41
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 3: BOUWHUIS. Het uit de bouwtijd van het huis Leeuwenburgh stammende bouwhuis dateert uit circa 1657-1659. Het bou..

Leeuwenburgh: daggelderswoningen

Langbroekerdijk 36
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 6: DAGGELDERSWONINGEN. In oorsprong drie daggelderswoningen, gebouwd in 1799 in opdracht van Johannes Mattijs Swem..

Leeuwenburgh: toegangshek naast Molenstein

Langbroekerdijk 36
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 7: TOEGANGSHEK NAAST MOLENSTEIN. Aan de overzijde van de Langbroekerdijk en in de zichtas van het hoofdgebouw (huis..

Leeuwenburgh: Huis Molenstein (voorheen Schuilkerk)

Langbroekerdijk 36
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 5: HUIS MOLENSTEIN. Het huis Molenstein ligt tegenover Leeuwenburg aan de zuidkant van de Langbroekerwetering. Het..

Leeuwenburgh: hoofdgebouw

Langbroekerdijk 39
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (huis Leeuwenburgh). Het in een classicistische stijl opgetrokken huis Leeuwenburgh dateert in oors..

Kaart & Routeplanner

Route naar Leeuwenburgh: langhuisboerderij in Driebergen Rijsenburg

Foto's (1)