Leeuwenburgh: toegangshek naast Molenstein in Driebergen Rijsenburg

Langbroekerdijk 36
3972ND Driebergen Rijsenburg (gemeente Utrechtse Heuvelrug)

Beschrijving van Leeuwenburgh: toegangshek naast Molenstein

Omschrijving onderdeel 7: TOEGANGSHEK NAAST MOLENSTEIN. Aan de overzijde van de Langbroekerdijk en in de zichtas van het hoofdgebouw (huis Leeuwenburg) staand 18de-eeuws toegangshek. Het geheel smeedijzeren hekwerk is opgebouwd uit twee opengewerkte staanders waarin voluutvormige elementen, waartussen zich twee draaibare vleugels bevinden. Beide vleugels zwenken in in het midden en bestaan uit met puntige knoppen bekroonde spijlen en enkele regels. Aan weerszijden van het hekwerk bevindt zich een royaal voluutvormig zijstuk. Het hekwerk is geplaatst op eenvoudige bakstenen keermuren. Waardering Het TOEGANGSHEK NAAST MOLENSTEIN is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - als karakteristiek markeringspunt van een entree tot een in een zichtas gelegen gedeelte van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)