Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Leeuwenburgh: daggelderswoningen in Driebergen Rijsenburg

Woonhuis

Langbroekerdijk 36
3972ND Driebergen Rijsenburg (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1799


Beschrijving van Leeuwenburgh: daggelderswoningen

Omschrijving onderdeel 6: DAGGELDERSWONINGEN. In oorsprong drie daggelderswoningen, gebouwd in 1799 in opdracht van Johannes Mattijs Swemmelaer, thans één woonhuis vormend. Het één bouwlaag hoge bouwvolume op rechthoekige grondslag is opgetrokken uit rode baksteen en wordt overkapt door een zadeldak waarvan het achterste schild lager is dan het voorste. Langs het dakschild aan de voorzijde loopt een gesneden en geschulpte gootlijst. In de voorgevel (noord) bevinden zich twee toegangsdeuren en enkele kruiskozijnen voorzien van luikjes en tevens een kloosterkozijn. Onder meer de kozijnen, ramen, deuren en gootlijsten zijn geschilderd in de kleuren groen en geel, zoals meerdere bij het landgoed Leeuwenburg behorende opstallen. Waardering De DAGGELDERSWONINGEN zijn van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de gaafheid van het exterieur en delen van het interieur; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; - vanwege de opvallende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528162
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Leeuwenburgh: daggelderswoningen in Driebergen Rijsenburg

Leeuwenburgh: toegangshek naast Molenstein

Langbroekerdijk 36
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 7: TOEGANGSHEK NAAST MOLENSTEIN. Aan de overzijde van de Langbroekerdijk en in de zichtas van het hoofdgebouw (huis..

Leeuwenburgh: Huis Molenstein (voorheen Schuilkerk)

Langbroekerdijk 36
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 5: HUIS MOLENSTEIN. Het huis Molenstein ligt tegenover Leeuwenburg aan de zuidkant van de Langbroekerwetering. Het..

Leeuwenburgh: koetsierswoning

Langbroekerdijk 43
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 21 KOETSIERSWONING. In 1784 gebouwde koetsierswoning ten oosten van het huis Leeuwenburg gelegen aan de Langbroekerw..

Leeuwenburgh: bouwhuis

Langbroekerdijk 41
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 3: BOUWHUIS. Het uit de bouwtijd van het huis Leeuwenburgh stammende bouwhuis dateert uit circa 1657-1659. Het bou..

Leeuwenburgh: langhuisboerderij

Langbroekerdijk 37
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 8: LANGHUISBOERDERIJ. Boerderij, vermoedelijk gebouwd tussen 1775 en 1800 en ingrijpend gewijzigd tussen 1875 en 19..

Kaart & Routeplanner

Route naar Leeuwenburgh: daggelderswoningen in Driebergen Rijsenburg

Foto's (1)