Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Leeuwenburgh: Huis Molenstein (voorheen Schuilkerk) in Driebergen Rijsenburg

Tuin Park Landgoed

Langbroekerdijk 36
3972ND Driebergen Rijsenburg (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 17e eeuw


Beschrijving van Leeuwenburgh: Huis Molenstein (voorheen Schuilkerk)

Omschrijving onderdeel 5: HUIS MOLENSTEIN. Het huis Molenstein ligt tegenover Leeuwenburg aan de zuidkant van de Langbroekerwetering. Het ten westen van de daggelderswoningen gelegen huis, is een voormalige douairièrewoning uit de 17de eeuw. Het huis werd in de 17de eeuw onder meer gebruikt als schuilkerk. In 1821 kwam het in bezit van A.J. de Beaufort, eigenaar van het goed Leeuwenburgh. In de verkoopakte werd het huis beschreven als 'een huis genaamd Molenstein met drie daggelderswoningen onder een dak, benevens een hofstede'. In het derde kwart van de 19de eeuw, tussen 1854 en 1869, kreeg Molenstein haar huidige uitmonstering van kapel en duiventoren en ging vanaf dat moment als folly en 'point de vue' dienen voor het tegenover gelegen Leeuwenburgh. Thans is het in gebruik als opslagruimte. Het is een (thans grijs gepleisterd) hoog, eenbeukig, onderkelderd huis onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak, met een achtkantig torentje (beëindigd door een met leien gedekte spits) tegen de westelijke eindgevel. Aan de korte zijden wordt het gebouw beëindigd door een trapgevel. Naast de hoofdingang is een torentje gebouwd waarin zich rondom gotische vensters bevinden en duivengaten. In de gevels onder meer spitsboogvensters met glas-in-lood invulling. Onder meer de kozijnen, ramen en deuren zijn geschilderd in de kleuren groen en geel, zoals meerdere bij het landgoed Leeuwenburgh behorende opstallen. Het INTERIEUR bevat onder meer houten neorenaissance betimmeringen en een schouw. Waardering Het HUIS MOLENSTEIN is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de bijzondere architectonische vormgeving; - vanwege de gaafheid van het exterieur en interieur; - vanwege de ornamentele waarde die het huis, vanaf het midden van de 19de eeuw als folly en 'point de vue' bezit; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; - vanwege de opvallende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528161
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Leeuwenburgh: Huis Molenstein (voorheen Schuilkerk) in Driebergen Rijsenburg

Leeuwenburgh: daggelderswoningen

Langbroekerdijk 36
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 6: DAGGELDERSWONINGEN. In oorsprong drie daggelderswoningen, gebouwd in 1799 in opdracht van Johannes Mattijs Swem..

Leeuwenburgh: toegangshek naast Molenstein

Langbroekerdijk 36
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 7: TOEGANGSHEK NAAST MOLENSTEIN. Aan de overzijde van de Langbroekerdijk en in de zichtas van het hoofdgebouw (huis..

Leeuwenburgh: koetsierswoning

Langbroekerdijk 43
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 21 KOETSIERSWONING. In 1784 gebouwde koetsierswoning ten oosten van het huis Leeuwenburg gelegen aan de Langbroekerw..

Leeuwenburgh: bouwhuis

Langbroekerdijk 41
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 3: BOUWHUIS. Het uit de bouwtijd van het huis Leeuwenburgh stammende bouwhuis dateert uit circa 1657-1659. Het bou..

Leeuwenburgh: langhuisboerderij

Langbroekerdijk 37
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 8: LANGHUISBOERDERIJ. Boerderij, vermoedelijk gebouwd tussen 1775 en 1800 en ingrijpend gewijzigd tussen 1875 en 19..

Kaart & Routeplanner

Route naar Leeuwenburgh: Huis Molenstein (voorheen Schuilkerk) in Driebergen Rijsenburg

Foto's (3)