Leeuwenburgh: duiventoren in Driebergen Rijsenburg

Langbroekerdijk 39
3972NC Driebergen Rijsenburg (gemeente Utrechtse Heuvelrug)

Beschrijving van Leeuwenburgh: duiventoren

Omschrijving onderdeel 4: DUIVENTOREN. Zeshoekige houten toren op een gemetselde plint uit circa 1880, afgedekt door een zeszijdig puntdak met grijze leipannen onder loden bolvormige bekroning. De toren is opgetrokken uit zes houten stijlen (thans geel geschilderd) op de hoeken, waartussen bruin gebeitste verticale planken. In de westzijde bevindt zich de toegangsdeur met halfronde beƫindiging waarboven een zelfde model luik. Aan weerszijden en erboven bevinden zich 23 vlieggaten. In vier van de vijf zijden bevindt zich een ruitvormig venstertje. Het houtwerk van de duiventoren is geschilderd in de kleuren groen en geel, zoals meerdere bij het landgoed Leeuwenburgh behorende opstallen. Waardering De DUIVENTOREN is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - als 'point de vue' in de historische park- en tuinaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)