Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Leeuwenburgh: bouwhuis in Driebergen Rijsenburg

Kasteel Buitenplaats

Langbroekerdijk 41
3972NC Driebergen Rijsenburg (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1657-1659


Beschrijving van Leeuwenburgh: bouwhuis

Omschrijving onderdeel 3: BOUWHUIS. Het uit de bouwtijd van het huis Leeuwenburgh stammende bouwhuis dateert uit circa 1657-1659. Het bouwhuis werd in de 19de eeuw verbouwd. Thans is het bouwhuis in gebruik als oranjerie, woonhuis en garage (de voormalige paardenstallen). Het in rode baksteen opgetrokken, één bouwlaag hoge bouwhuis, wordt overkapt door een met grijze pannen gedekt, afgeknot schilddak. Op het dakschild aan de voorzijde bevindt zich een dakkapel met klauwstukken. De voorzijde heeft een regelmatige gevelindeling met centraal geplaatst twee inrijdeuren waarboven door roeden verdeelde bovenlichten. Aan weerszijden hiervan bevinden zich een paneeldeur en 6-ruits venster. De andere gevels hebben een minder regelmatige indeling, aan de achterzijde bevindt zich het oranjeriegedeelte met hoge openslaande 19de-eeuwse deuren met bovenlicht. De rechterzijde is voorzien van een open aanbouw van recente datum onder een plat dak (voorheen de wasplaats). Ondermeer de kozijnen, ramen en deuren zijn geschilderd in de kleuren groen en geel, zoals meerdere bij het landgoed Leeuwenburgh behorende opstallen. Waardering Het BOUWHUIS is van algemeen belang vanwege: - de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur en interieur waarin een oranjerie is opgenomen; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de kenmerkende ligging bij het hoofdgebouw; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528159
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Leeuwenburgh: bouwhuis in Driebergen Rijsenburg

Leeuwenburgh: parkaanleg

Langbroekerdijk 39
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische tuin- en parkaanleg van de buitenplaats Leeuwenburgh heeft een ..

Leeuwenburgh: duiventoren

Langbroekerdijk 39
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 4: DUIVENTOREN. Zeshoekige houten toren op een gemetselde plint uit circa 1880, afgedekt door een zeszijdig puntdak..

Leeuwenburgh: schuur ten noorden van langhuisboerderij

Langbroekerdijk 39
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 9: SCHUUR. 19de-eeuwse houten schuur op rechthoekige grondslag gelegen ten noorden van de langhuisboerderij, opget..

Leeuwenburgh: brug met inrijhek die toegang geeft tot de Leeuwenburgherlaan

Langbroekerdijk 39
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 10: BRUG MET INRIJHEK. Over de Langbroekerwetering gelegen brug uit circa 1856 die toegang geeft tot de Leeuwenbur..

Leeuwenburgh: twee pijlers die toegang geven tot Leeuwenburgh

Langbroekerdijk 39
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 11: TWEE BAKSTENEN PIJLERS. Twee 19de-eeuwse bakstenen pijlers die de entree tot het voorplein voor het huis Leeuw..

Kaart & Routeplanner

Route naar Leeuwenburgh: bouwhuis in Driebergen Rijsenburg

Foto's (1)