Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Leeuwenburgh: hoofdgebouw in Driebergen Rijsenburg

Kasteel Buitenplaats

Langbroekerdijk 39
3972NC Driebergen Rijsenburg (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1657


Beschrijving van Leeuwenburgh: hoofdgebouw

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (huis Leeuwenburgh). Het in een classicistische stijl opgetrokken huis Leeuwenburgh dateert in oorsprong uit de periode 1657-1670 en werd ontworpen door de architect C. van Vianen in opdracht van Gerard Zoudenbalch. Het in rode baksteen opgetrokken, twee bouwlagen hoge huis is onderkelderd en wordt overkapt door een met grijze pannen gedekt afgeknot schilddak. Op het schilddak bevinden zich vier bakstenen schoorstenen en een aantal dakkapellen met driehoekige frontons. Voor de door pilasters omlijste entree waarboven een balkon, ligt een hoge natuurstenen trap. In de gevels een grotendeels regelmatige indeling met ondermeer T-vensters met natuurstenen onderdorpels, dubbele deuren met bovenlichten en balkons, de vensters in de voorgevel zijn voorzien van persiennes, aan de achterzijde een houten uitbouw in de vorm van een kast. In de tweede helft van de 19de eeuw, in de periode 1855-1865, werd het huis verbouwd door J. van Cothen. Tevens werden in de 19de eeuw in het interieur vele versieringen aangebracht, waaronder de van geschilderde behangsels voorziene zaal. In de jaren 1920 werd aan de westzijde van het huis een overdekt terras en een trappenhuis gebouwd. De oostelijke aanbouw werd van een kapconstructie, aansluitend aan het dak van het corps, voorzien. De meest oostelijke aanbouw aan de bel-etage werd geamoveerd. De kozijnen, kroonlijst, omlijsting van de hoofdentree en het balkon en de frontons zijn thans in een gele kleur geschilderd. Ander houtwerk is geschilderd in de kleur groen. In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: de zaal in neo-Lodewijk XVI-stijl met geschilderde behangsels, gedecoreerd stucplafond, marmeren schouw, spiegels in vergulde lijsten en parketvloer, de binnenluiken in het onderhuis, op de bel-etage en de verdieping, houten en marmeren lambriseringen, stucplafond in de hal, waterpomp en keuken in onderhuis, marmeren vloeren in de hal en de gang. Waardering Het HOOFDGEBOUW (huis Leeuwenburgh) is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving in classicistische stijl die werd ontworpen door de architect C. van Vianen; - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur en interieur; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg in landschapsstijl, die gelegen is binnen de hoofdstructuur van een 17de- en 18de-eeuwse formele aanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528157
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Leeuwenburgh: hoofdgebouw in Driebergen Rijsenburg

Leeuwenburgh: parkaanleg

Langbroekerdijk 39
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische tuin- en parkaanleg van de buitenplaats Leeuwenburgh heeft een ..

Leeuwenburgh: duiventoren

Langbroekerdijk 39
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 4: DUIVENTOREN. Zeshoekige houten toren op een gemetselde plint uit circa 1880, afgedekt door een zeszijdig puntdak..

Leeuwenburgh: schuur ten noorden van langhuisboerderij

Langbroekerdijk 39
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 9: SCHUUR. 19de-eeuwse houten schuur op rechthoekige grondslag gelegen ten noorden van de langhuisboerderij, opget..

Leeuwenburgh: brug met inrijhek die toegang geeft tot de Leeuwenburgherlaan

Langbroekerdijk 39
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 10: BRUG MET INRIJHEK. Over de Langbroekerwetering gelegen brug uit circa 1856 die toegang geeft tot de Leeuwenbur..

Leeuwenburgh: twee pijlers die toegang geven tot Leeuwenburgh

Langbroekerdijk 39
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 11: TWEE BAKSTENEN PIJLERS. Twee 19de-eeuwse bakstenen pijlers die de entree tot het voorplein voor het huis Leeuw..

Kaart & Routeplanner

Route naar Leeuwenburgh: hoofdgebouw in Driebergen Rijsenburg

Foto's (1)