Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stoomgemaal Oosterschelde: dienstwoning in Poortvliet

Weg En Waterwerk

Schelphoekseweg 1
4693PK Poortvliet (gemeente Tholen)
Zeeland

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van Stoomgemaal Oosterschelde: dienstwoning

Omschrijving onderdeel 3: dienstwoning. Inleiding In 1910 gebouwde dienstwoning van het stoomgemaal Oosterschelde. Omschrijving Tegen de dijk aangebouwde woning bestaande uit souterrain, hoofdverdieping en zolder. Het pand is uitgevoerd in baksteen en aan drie zijden bepleisterd en voorzien van imitatievoegen. De landzijde is uitgevoerd als schoon werk. Zadeldak met gesmoorde pannen. Decoratieve kantpannen; dakuiteinden voorzien van keramisch kwabornament. (Op een historische foto zijn deze elementen niet zichtbaar; waarschijnlijk zijn ze van elders ingebracht.) Gietijzeren dakgoten. Een deel van de gevelopeningen heeft nog de oude omvang of zeer partiƫle historische invulling. Inwendig historische balkvloeren en enkele onderdelen zoals trap naar zolder. Waardering De in 1910 gebouwde dienstwoning bij gemaal Oosterschelde is van algemeen belang vanwege: - de hoofdvorm; - de samenhang met de andere onderdelen van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528153
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stoomgemaal Oosterschelde: dienstwoning in Poortvliet

Stoomgemaal Oosterschelde: voormalige stoomgemaal

Schelphoekseweg 1
Poortvliet (Gemeente Tholen)
Omschrijving onderdeel 1: voormalig stoomgemaal. Inleiding Het gemaal Oosterschelde is in 1910 gebouwd. Het werd gesticht als stoomgemaal ..

Stoomgemaal Oosterschelde: schoorsteen

Schelphoekseweg 1
Poortvliet (Gemeente Tholen)
Omschrijving onderdeel 2: schoorsteen. Inleiding In 1910 naast het stoomgemaal Oosterschelde gebouwde schoorsteen, gebouwd door firma De R..

Boerderij behorend tot de zeeuwse schuurgroep en volgens jaartalankers tegen de oostgevel

Schelphoekseweg 3
Poortvliet (Gemeente Tholen)
Boerderij behorend tot de Zeeuwse schuurgroep (dwarsdeeltype) en volgens jaartalankers tegen de oostgevel gebouwd in 1792. Woonhuis en schuu..

Coupure

Lange Zandweg 8
Poortvliet (Gemeente Tholen)
Inleiding Dijkcoupure in de Polderdijk, een binnendijk tussen de Poortvliet en Malland polder en de Klaas van Steeland polder; aangebracht ..

Boerderij met wit geverfd woonhuis onder rood pannen zadeldak

Zuidstraat 12
Poortvliet (Gemeente Tholen)
BOERDERIJ met wit geverfd woonhuis onder rood pannen zadeldak. Voortopgevel met vlechtingen. Sierankers en jaartalankers 1784. Het rechte..

Kaart & Routeplanner

Route naar Stoomgemaal Oosterschelde: dienstwoning in Poortvliet

Foto's (1)