Stoomgemaal Oosterschelde: schoorsteen in Poortvliet

Schelphoekseweg 1
4693PK Poortvliet (gemeente Tholen)

Beschrijving van Stoomgemaal Oosterschelde: schoorsteen

Omschrijving onderdeel 2: schoorsteen. Inleiding In 1910 naast het stoomgemaal Oosterschelde gebouwde schoorsteen, gebouwd door firma De Ridder te Den Haag/Oegstgeest (een van de twee schoorsteenbouwers in ons land). De schoorsteen deed tevens dienst als lichtbaken (geleidelicht, aangebracht in 1953) voor de vaart op de Oosterschelde. Omschrijving Schoorsteen op achtzijdige, in het water geplaatste gemetselde voet (uitgevoerd door een lokale aannemer) en een schacht van radiaalstenen (uitgevoerd door firma De Ridder). Enige decoratie in de vorm van uitstekende banden, vooral bij de kop. In de kop een glazen ruit, restant van de functie als lichtbaken. Waardering De schoorsteen van gemaal Oosterschelde is van algemeen belang vanwege: - bouwtype, materiaal en fabrikant (De Ridder); - de samenhang met de andere onderdelen van het complex; - de bakenwerking vanwege het silhouet in het vlakke Zeeuwse land én vanwege de functie als lichtbaken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)