Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig schoolgebouw in Boxmeer

Kerkelijk Gebouw

Weijerstraat 2
5831JV Boxmeer
Noord Brabant

Bouwjaar: 1902


Beschrijving van Voormalig schoolgebouw

Inleiding Voormalig schoolgebouw, gebouwd in 1902, zijnde oostvleugel van "De Weijer". Sinds 1975 is "De Weijer" in gebruik als cultureel centrum, de oostvleugel fungeert o.a. als bibliotheek, leeszaal en muziekschool. Omschrijving Oostvleugel van "De Weijer", gebouwd als school (eerste steen in zuidgevel "1902 H.Kersten Pastoor 23 juli 1902") met U-vormige plattegrond, twee lagen en kap. Gevels in rode baksteen, gemetseld in kruisverband. Zadeldak met grijze muldenpannen. Gevelbeeld van Heilig Hart aan de zuidzijde (onder baldakijn). Inwendige structuur aangepast aan nieuwe functie. Tussen begane grond en verdieping zijn de historische houten trap en de natuurstenen trap behouden. Oorspronkelijke kapconstructie. Waardering De oostvleugel van "De Weijer", in 1902 gebouwd als school en sinds 1975 in gebruik als onderdeel van cultureel centrum "De Weijer" vertegenwoordigt algemeen belang wegens: - de ouderdom; - de historische en functionele betrokkenheid op "De Weijer"; - de architectonische verschijningsvorm; - de bouwhistorische betekenis van o.a. draagstructuur en kapconstructie; - kenmerkende interieuronderdelen als de trappen; - de historische belevings- en ervaringsmomenten die in en rond "De Weijer" besloten liggen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528104
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig schoolgebouw in Boxmeer

Klooster "De Weijer"

de Raetsingel 1
Boxmeer
Klooster "De Wijer". Omgrachte herenbehuizing, in 1719 herbouwd, in 1864 tot klooster ingericht en uitgebreid. Omvat een huis met 17e eeuwse..

De Wijer

de Raetsingel 1
Boxmeer
Inleiding Op een gedeeltelijk omgracht terrein aan de oostzijde van de kom van Boxmeer staat het voormalige klooster "De Weijer", bestaande..

Kloosterkapel, oorspronkelijk behorend tot het voormalige klooster "De Weijer"

de Raetsingel 1
Boxmeer
Inleiding Tegen de zuidelijke zijde van de beide rijksmonumenten gesitueerde voormalige in neo-romaanse stijl opgetrokken kloosterkapel, oo..

Kantongerecht

Steenstraat 59
Boxmeer
Inleiding Het KANTONGERECHT van Boxmeer dateert uit 1863 en bestaat uit een eclectisch, vrijstaand blokvormig hoofdgebouw met beletage, met..

Dwarshuis met door leien gedekt zadeldak tussen zijtopgevels en bekroond door een dakruiter. Ingang met kroonlijst op voluutvormige consoles. Ramen me ..

Steenstraat 92
Boxmeer
Dwarshuis met door leien gedekt zadeldak tussen zijtopgevels en bekroond door een dakruiter. Ingang met kroonlijst op voluutvormige consoles..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalig schoolgebouw in Boxmeer