Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Diepenheim, tuinsieraden voorplein in Diepenheim

Tuin Park Landgoed

Stedeke 1
7478RV Diepenheim (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 17e-20e eeuw


Beschrijving van Huis Diepenheim, tuinsieraden voorplein

Omschrijving onderdeel 10 TUINMEUBILAIR Op het voorplein staat in het midden van het grasperk een betonnen bloemenbak in 17de-eeuwse stijl op dito voet uit het begin van de 20ste eeuw, mogelijk van de hand van Poortman. In de buxustuin ten zuiden van het huis staat een zonnewijzer met aan drie zijden het wapen Sloet. De zonnewijzer is afkomstig van het Warmelo. In 1780 trouwde Derk Bentinck met Elisabeth Sloet van het Warmelo In de achtertuin staat een zonnewijzer als een stenen vaas met vier wijzerplaten als bij een kubus. De becijfering is op oost van 4-11, zuid van 6-6 (18), west van 1 (13) - 8 (20) en op noord van 4-6 en 6 (18) - 8 (20), met verdeling in hele uren. Alle stijlen ontbreken. De wijzerplaten zitten in de medaillons. XVIIIB. Waardering TUINMEUBILAIR behorende tot de historische buitenplaats Diepenheim is van algemeen cultuurhistorisch belang - wegens de ouderdom - wegens het type - wegens de visueel-ruimtelijke relatie met de omringende tuinen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528092
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Diepenheim, tuinsieraden voorplein in Diepenheim

Huis Diepenheim, aanleg

Stedeke 1
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 2 DE HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG van Diepenheim bestaat uit een aantal karakteristieke componenten, te weten de..

Huis Diepenheim, poort voorplein

Stedeke 1
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 5 TOEGANGSPOORT. Het poortgebouw is opgetrokken van blokken in Bentheimer zandsteen met terug liggende voegen. De z..

Huis Diepenheim, toegangshek Grotestraat/Lochemseweg

Stedeke 1
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 6 Vanaf de Grotestraat/Lochemseweg geeft een smeedijzeren TOEGANGSHEK tussen vier bakstenen pijlers op natuurstenen..

Huis Diepenheim, toegangshek tot de zijlaan

Stedeke 1
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 7 TOEGANGSHEK tot de zijlaan bestaande uit gemetselde bakstenen pijlers op natuurstenen voet en afgedekt met een na..

Huis Diepenheim, toegangshek Rode Allee

Stedeke 1
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 8 HEK als afsluiting van de Rode Allée, bestaande uit gemetselde bakstenen pijlers met natuurstenen afdekplaten, be..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis Diepenheim, tuinsieraden voorplein in Diepenheim

Foto's (2)