Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Diepenheim, poort voorplein in Diepenheim

Kasteel Buitenplaats

Stedeke 1
7478RV Diepenheim (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1685


Beschrijving van Huis Diepenheim, poort voorplein

Omschrijving onderdeel 5 TOEGANGSPOORT. Het poortgebouw is opgetrokken van blokken in Bentheimer zandsteen met terug liggende voegen. De zijvlakken boven de brug zijn opgevuld met baksteen. De pilasters ondersteunen een architraaf dat rondom het bouwsel aanwezig is. Aan vier zijden beëindigd met een segmentboogvormig fronton. In de frontons aan voor- en achterzijde zijn de alliantiewapens Bentinck-Van Ittersum aangebracht (Bentinck zilveren ankerkruis in blauw veld, Ittersum drie rode ezelskoppen in zilveren veld. Daaronder jaartal 1685. Waardering De TOEGANGSPOORT behorend tot de historische buitenplaats Diepenheim is van algemeen architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang - wegens de ouderdom - wegens de architectuur passend bij het hoofdgebouw - wegens de gaafheid en het type - wegens de zeldzaamheid - wegens de zorgvuldige detaillering en de toegepast materialen - wegens de situering ten opzichte van het hoofdgebouw en binnen de context van de buitenplaats - als beeldbepalend en karakteristiek element op de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528087
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Diepenheim, poort voorplein in Diepenheim

Huis Diepenheim, aanleg

Stedeke 1
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 2 DE HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG van Diepenheim bestaat uit een aantal karakteristieke componenten, te weten de..

Huis Diepenheim, toegangshek Grotestraat/Lochemseweg

Stedeke 1
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 6 Vanaf de Grotestraat/Lochemseweg geeft een smeedijzeren TOEGANGSHEK tussen vier bakstenen pijlers op natuurstenen..

Huis Diepenheim, toegangshek tot de zijlaan

Stedeke 1
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 7 TOEGANGSHEK tot de zijlaan bestaande uit gemetselde bakstenen pijlers op natuurstenen voet en afgedekt met een na..

Huis Diepenheim, toegangshek Rode Allee

Stedeke 1
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 8 HEK als afsluiting van de Rode Allée, bestaande uit gemetselde bakstenen pijlers met natuurstenen afdekplaten, be..

Huis Diepenheim, fruitberging

Stedeke 1
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 9 Uit ca 1700 dateert het half in het centrale heuvellichaam gegraven bakstenen FRUITBERGING aan de achterzijde van ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)