Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Diepenheim, zuidelijk bouwhuis in Diepenheim

Kasteel Buitenplaats

Stedeke 1
7478RV Diepenheim (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1685


Beschrijving van Huis Diepenheim, zuidelijk bouwhuis

Omschrijving onderdeel 4 Aan de zuidkant van het voorplein gelegen LINKER BOUWHUIS, tot stand gekomen aan het eind van de 17de eeuw (1685?). Is gebouwd als stal. Aan beide zijden van het voorplein zijn in de 17de eeuw langgerekte bouwhuizen verrezen. De vensters in de gevels worden ontlast door zandstenen lateien. Deuren zijn omlijst met zandsteen. In beide bouwhuizen twee ronde ingangspoorten waartussen een venster. De middenpartij wordt gevormd door de poorten en het venster en geaccentueerd door bakstenen pilasters met zandstenen voetstukken en kapitelen waarop een architraaf rust. In de 18de eeuw was tegen de kopse gevel aan de voorzijde een duifhuis bevestigd. Na 1905 was er de oranjerie ondergebracht. In de Tweede Wereldoorlog is het grotendeels tot woonhuis veranderd. Een deel is als bergplaats in gebruik. Langgerekt bouwwerk van een bouwlaag en een kapverdieping hoog. Opgetrokken van baksteen en afgesloten met een met gesmoorde blauwe pannen belegd schilddak. Vensters en deuren met zandstenen lateien; in het midden van elk van de gevels twee inrijpoorten, met een tussengelegen venster, gevat in een omlijsting van bakstenen pilasters met zandstenen voetstukken en lijstkapitelen, die een zandstenen architraaf dragen. Tegen de oostelijke hoek van de zuidelijke gevel staat een hondenkennel, bestaande uit drie haaks op elkaar staande smeedijzeren spijlen hekken met een schuifhek. De spijlen hebben een lelievormige beƫindiging. De bouwhuizen vertonen vensters en deuren met zandstenen lateien; in het midden van elk der gevels twee inrijpoorten, met het tussengelegen venster gevat in een stelling van bakstenen pilasters met zandstenen voetstukken en lijstkapitelen, die een zandstenen kroonlijst (=architraaf) dragen. Zij zijn zeer waarschijnlijk tegelijk met het poortgebouw en de verbindingsmuur tot stand gekomen (1685) Waardering Het LINKER BOUWHUIS, behorend tot de historische buitenplaats Diepenheim is van algemeen, architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang - wegens de ouderdom - wegens de zorgvuldig gedetailleerde architectuur passend bij het hoofdgebouw - wegens de situering ten opzichte van het hoofdgebouw en binnen de context van de buitenplaats - wegens de aangebouwde hondenkennel - als beeldbepalend en karakteristiek element op de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528086
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Diepenheim, zuidelijk bouwhuis in Diepenheim

Huis Diepenheim, noordelijk bouwhuis

Stedeke 2
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 3 Aan de noordkant van het voorplein gelegen RECHTER BOUWHUIS, tot stand gekomen aan het eind van de 17de eeuw (1685..

Huis Diepenheim, aanleg

Stedeke 1
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 2 DE HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG van Diepenheim bestaat uit een aantal karakteristieke componenten, te weten de..

Huis Diepenheim, poort voorplein

Stedeke 1
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 5 TOEGANGSPOORT. Het poortgebouw is opgetrokken van blokken in Bentheimer zandsteen met terug liggende voegen. De z..

Huis Diepenheim, toegangshek Grotestraat/Lochemseweg

Stedeke 1
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 6 Vanaf de Grotestraat/Lochemseweg geeft een smeedijzeren TOEGANGSHEK tussen vier bakstenen pijlers op natuurstenen..

Huis Diepenheim, toegangshek tot de zijlaan

Stedeke 1
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 7 TOEGANGSHEK tot de zijlaan bestaande uit gemetselde bakstenen pijlers op natuurstenen voet en afgedekt met een na..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis Diepenheim, zuidelijk bouwhuis in Diepenheim

Foto's (1)