Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Diepenheim, noordelijk bouwhuis in Diepenheim

Kasteel Buitenplaats

Stedeke 2
7478RV Diepenheim (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1685


Beschrijving van Huis Diepenheim, noordelijk bouwhuis

Omschrijving onderdeel 3 Aan de noordkant van het voorplein gelegen RECHTER BOUWHUIS, tot stand gekomen aan het eind van de 17de eeuw (1685?). Is gebouwd als koetshuis en stal. Thans ingericht met twee woningen aan de beide uiteinden. In het midden bevat het gebouw nog steeds het koetshuis en de paardenstallen. Langgerekt bouwwerk van een bouwlaag en een kapverdieping hoog. Opgetrokken van baksteen en afgesloten met een met gesmoorde blauwe pannen belegd schilddak. Vensters en deuren met zandstenen lateien; in het midden van elk van de gevels twee inrijpoorten, met een tussengelegen venster, gevat in een omlijsting van bakstenen pilasters met zandstenen voetstukken en lijstkapitelen, die een zandstenen architraaf dragen. Waardering Het RECHTER BOUWHUIS, behorend tot de historische buitenplaats Diepenheim, is van algemeen, architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang - wegens de ouderdom - wegens de zorgvuldig gedetailleerde architectuur passend bij het hoofdgebouw - wegens de functie - wegens het deels goed bewaard gebleven interieur - wegens de situering ten opzichte van het hoofdgebouw en binnen de context van de buitenplaats - als beeldbepalend en karakteristiek element op de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528085
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Diepenheim, noordelijk bouwhuis in Diepenheim

Huis Diepenheim, zuidelijk bouwhuis

Stedeke 1
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 4 Aan de zuidkant van het voorplein gelegen LINKER BOUWHUIS, tot stand gekomen aan het eind van de 17de eeuw (1685?)..

Huis Diepenheim

Stedeke 1
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 1 Het huis Diepenheim is half tegen de oude kasteelbelt aangebouwd. Het HOOFDGEBOUW, opgetrokken op rechthoekige gr..

Huis Diepenheim, aanleg

Stedeke 1
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 2 DE HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG van Diepenheim bestaat uit een aantal karakteristieke componenten, te weten de..

Huis Diepenheim, poort voorplein

Stedeke 1
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 5 TOEGANGSPOORT. Het poortgebouw is opgetrokken van blokken in Bentheimer zandsteen met terug liggende voegen. De z..

Huis Diepenheim, toegangshek Grotestraat/Lochemseweg

Stedeke 1
Diepenheim (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving onderdeel 6 Vanaf de Grotestraat/Lochemseweg geeft een smeedijzeren TOEGANGSHEK tussen vier bakstenen pijlers op natuurstenen..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis Diepenheim, noordelijk bouwhuis in Diepenheim

Foto's (1)