Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zuidpool in Usquert

Tuin Park Landgoed

Streeksterweg 79
9988RB Usquert (gemeente Eemsmond)
Groningen

Bouwjaar: 1879


Beschrijving van Zuidpool

Omschrijving SLINGERTUIN aan de oost- en zuidzijde van boerderij "Zuidpool". De slingertuin dateert uit circa 1879 en is een ontwerp van J. Vroom sr. (1855-1923). Het betreft een slingertuin die in de jaren 2001-2002 werd gerehabiliteerd op basis van een tekening en op basis van in de bodem aanwezige, overtuigende ontwerp-elementen als padenstructuur, reliëf en oude boomaanplant. In de slingertuin staan verschillende oude bomen, w.o. rode beuk, goudes, kastanje (alle naar schatting uit omstreeks 1880). Vóór of ten zuiden van de monumentale ingangspartij van de boerderij sluit de slingerpadenstructuur aan op de buitentrap van "Zuidpool". De tuinaanleg kent verschillende glooiingen: pal ten zuiden van de ingangspartij; ten zuid-westen van de ingangspartij (tussen goudes en twee rode beuken); in de noord-oostelijke hoek waar o.m. een heuveltje wordt aangetroffen. De boerderij staat letterlijk op het hoogtepunt van de slingertuin. De padenstructuur heeft een sterk draaiend karakter en biedt wisselende aspecten op de boerderij, op de gracht en op de omgevende weidse en vlakke agrarische gronden. De slingerpaden zijn sinds 2001-2002 voorzien van woudzand, het pad parallel aan de oostgevel van de boerderij is bedekt met steenpuin. De tussen de paden gesitueerde bedden, gazons en perken vertonen cirkelvormen en ovalen, zijn gelobd of niervormig. Aan de noord-westzijde begrenst een bakstenen tuinmuur de slingertuin, de grens in het noord-oosten loopt tot en met het rechthoekige zandpad dat de vruchtbomen omgeeft. Waardering De SLINGERTUIN aan de oost- en zuidzijde van boerderij "Zuidpool" uit circa 1879 naar ontwerp van J. Vroom sr. vertegenwoordigt het algemeen belang op basis van: - de ouderdom; - de betekenis voor de tuinhistorie; - de betekenis voor het oeuvre van J. Vroom sr.; - de gaafheid in combinatie met de zeldzaamheid; - de markante ligging in het landschap; - de sierende waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528076
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zuidpool in Usquert

U-vormige gracht aan de zuid-, oost- en westzijde van de slingertuin

Streeksterweg 79
Usquert (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving Aan de zuid-, oost- en westzijde omvat een U-vormige GRACHT de slingertuin. Ten zuiden van de gracht loopt de Streeksterweg. ..

Zuidpool

Streeksterweg 79
Usquert (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving BOERDERIJ "ZUIDPOOL". Boerderij bestaande uit fraai dwarsgebouwd voorhuis onder omgaand zadeldak met vier hoekschoorstenen wa..

Aanjaagstation 1 Aanjaagstation WAPROG

Streeksterweg 81
Usquert (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving Het verdiepingloos KANTOORGEBOUW (1941-43, in een aan de Delftse School verwante architectuur) op rechthoekige plattegrond is ..

Aanjaagstation 2 Aanjaagstation, laagreservoir

Streeksterweg 81
Usquert (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving Het in de bodem verzonken LAAGRESERVOIR (1941-43) op rechthoekige plattegrond bestaat uit vier kelders. Boven de grond is het ..

Aanjaagstation 3 Aanjaagstation, pompgebouw

Streeksterweg 81
Usquert (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving Het verdiepingloos, onderkelderde POMPGEBOUW (1941-43, in een aan de Delftse School verwante architectuur) op rechthoekige pla..

Kaart & Routeplanner