Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Johannahuis: tuinaanleg in Wassenaar

Tuin Park Landgoed

Schouwweg 72
2243BJ Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1929-1931
Architect: S. de Clerq


Beschrijving van Johannahuis: tuinaanleg

Omschrijving onderdeel 2: TUINAANLEG. Inleiding De TUINAANLEG, behorende bij het verzorgingstehuis genaamd het 'Johannahuis', is op de historische buitenplaats Rust en Vreugd ten behoeve van de regenten der Wilhelmina-Alida-Stichting tot stand gekomen. Aangezien het ontwerp voorkomt op de bouwtekening van het door S. de Clerq ontworpen gebouw is deze waarschijnlijk ook verantwoordelijk voor de tuinaanleg in een Decoratieve tuinstijl. De tuinaanleg vertoont grote overeenkomsten met die van het eveneens door De Clerq ontworpen nabijgelegen WAVO-park. Als verantwoordelijke voor de tuin wordt in dat verband dhr. Drenth genoemd en het ligt voor de hand dat hij ook hier de beplanting voor zijn rekening heeft genomen. De tuinaanleg van het binnenplein behoorde hier ook bij. Op de bouwtekeningen van De Clerq is deze te zien: aan drie zijden gemetselde taluds, van waaruit de tuin via trappen bereikbaar waren, in het midden een dwars-as, waar circelsegmenten via een trap met elkaar waren verbonden. Deze aanleg is thans gewijzigd of geƫffend met aarde. Omschrijving Tussen de Schouwweg en het Johannahuis is een terrasaanleg met als centraal element een langgerekte waterpartij met een uitstulping in de vorm van een cirkelsegment aan de zuidoostzijde, voorzien van gemetselde keermuren. Rondom bevinden zich borders, voorzien van een wandelpad en gemetselde trappen die leiden naar de keermuur. De voor die tijd kenmerkende beplanting bevindt zich vooral aan de zuidoostzijde en bestaat ondermeer uit verschillende typen coniferen, taxus, azalea's en rododendrons. De binnentuin is gewijzigd, maar mogelijk zijn de trappen en muren nog bewaard in de grond. Waardering De bij het Johannahuis behorende tuinaanleg is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische, tuinhistorische en ensemblewaarde: - als karakteristiek voorbeeld van een tuinaanleg in Decoratieve stijl uit het eind van de jaren' 20 van de 20ste eeuw; - door de relatie tussen huis en tuin. De tuinaanleg is vrij gaaf wat betreft hoofdstructuur en beplanting. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528060
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Johannahuis: tuinaanleg in Wassenaar

Johannahuis: toegangshek

Schouwweg 72
Wassenaar
Omschrijving onderdeel 3: TOEGANGSHEK. Inleiding Het bij het in 1929 gestichte Johannahuis behorende TOEGANGSHEK staat aan de noordzijd..

Johannahuis

Schouwweg 72
Wassenaar
Omschrijving onderdeel 1: VERZORGINGSTEHUIS. Inleiding VERZORGINGSTEHUIS van het type flatgebouw genaamd het 'Johannahuis', is in 1929-193..

WAVO-park, tuinaanleg

Schouwweg 81
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 4 De bij het WAVO-park behorende TUINAANLEG in Decoratieve Tuinstijl is in 1927 ontworpen door de Haagse archite..

WAVO-park, bejaardenwoningen

Schouwweg 81
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 Hoofdonderdeel van het WAVO-park wordt gevormd door de BEJAARDENWONINGEN bestaande uit beneden- en bovenwonin..

WAVO-park, oeconomiegebouw of transformatorhuisje

Schouwweg 81
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 3 De bij het WAVO-park behorende OECONOMIEGEBOUW of TRANSFORMATORHUISJE gebouwd in 1927 in de stijl van de Nieuw..

Kaart & Routeplanner