Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Klein Valkeneng: boerderij in Maarsbergen

Boerderij

Woudenbergseweg 40
3953MG Maarsbergen (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 18e eeuw (mogelijk 1753)


Beschrijving van Klein Valkeneng: boerderij

Omschrijving onderdeel 2: BOERDERIJ. BOERDERIJ Klein Valkeneng behorende bij het complex historisch boerenerf Klein Valkeneng. Kleine 18de-eeuwse (mogelijk 1753) driebeukige hallehuis boerderij. In de jaren 1950 hebben enkele moderniseringen aan de boerderij plaatsgevonden. De boerderij heeft een gepleisterde voorgevel met in het midden twee roedenverdeelde 19de-eeuwse vensters met luiken met aan weerszijden daarvan een klein venster met luik. In de top is in de jaren 1950 het venster vervangen door een drielicht venster. De overige gevels zijn ongepleisterd. De zijgevels vertonen ieder drie betonnen stalvensters, die vermoedelijk dateren uit de jaren 1950. De linkerzijde bevat de lage toegangsdeur met aan weerszijden een venster en een kelderraam met luik aan de voorzijde. De achtergevel heeft vlechtingen in de top, een grote rondboog deur in het midden en twee dito deurtjes aan weerszijden, hiertussen een betonnen stalvenster. In de top bevindt zich een hooiluik met rondboog. Voorts ankers en een dichtgezette lichtopening. Het geheel is gedekt met een rieten kap met wolfseinden en een schoorsteen ter plaatse van de brandmuur. Het interieur bestaat uit het woonhuis aan de voorzijde van de brandmuur, een in de jaren 1950 tot stand gekomen keuken in het eerste gebintvak van de stal en het stalgedeelte daarachter. Het voorhuis vertoont de driebeukige opzet met een groot vertrek in het midden en twee smalle vertrekjes aan weerszijden. In de linkerbeuk bevindt zich tevens de kelder met de opkamer. Het middenvertrek heeft een grote stookplaats tegen de brandmuur met een houten kroonlijst en een stookwand met witjes en schildpadtegels. Rechts naast de haard is de bedsteenis. De linkerbeuk is ingedeeld met een voorvertrekje waarvanuit de kelder en de opkamer toegankelijk zijn. De kelder heeft een dekking van een houten balklaag. De opkamer is toegankelijk via een scheluw trapje. In het eerste gebintvak na de brandmuur is een keuken en een halletje afgescheiden. In het halletje staat een koperen waterpomp in de hoek. Het stalgedeelte telt in totaal vier eikenhouten ankerbalk gebintstellen. Op de ankerbalk liggen slieten. In de zijbeuken is de grupstal ingericht. Daarboven op de hild zijn met hout enkele vertrekjes afgescheiden. Achter in de stal is een deel voor een paardenstal afgescheiden. Waardering De BOERDERIJ is van algemeen belang vanwege: - de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van eenvoudige landelijke bouwkunst van zowel het exterieur als het interieur; - de typologische waarde als voorbeeld van een kleine 18de-eeuwse driebeukige hallehuis boerderij; - de gaafheid in zowel architectuurhistorisch als typologisch opzicht, waarbij de wijzigingen die hebben plaatsgevonden, in de traditie van het landelijke bouwen zijn uitgevoerd zodat een harmonieus geheel is verkregen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528022
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Klein Valkeneng: boerderij in Maarsbergen

Klein Valkeneng: historisch boerenerf

Woudenbergseweg 40
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 1: BOERENERF. BOERENERF behorend bij complex historisch boerenerf Klein Valkeneng. Het erf is relatief klein en comp..

Blauwe Huis

Woudenbergseweg 42
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Diensthuis, eenvoudige boerderij, met rieten dak. Vensters met luiken. Langhuis-type. Gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur e..

Huis Maarsbergen: koetshuis met stallen

Maarnse Grindweg 34
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
KOETSHUIS MET STALLEN behorende tot Huis Maarsbergen. Midden-19de-eeuws gedeeltelijk bepleisterd bakstenen bouwblok, gesitueerd aan de oprij..

Huis Maarsbergen: twee aaneengebouwde schuren

Maarnse Grindweg 32
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
TWEE aaneengebouwde SCHUREN, behorende tot Huis Maarsbergen en gelegen naast het koetshuis met stallen (Maarnse Grindweg 34). Rechthoekige b..

Huis Maarnbegen: inrijhek

Maarnse Grindweg 30
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
INRIJHEK aan de Maarnse Grindweg, behorende tot Huis Maarsbergen en gelegen ten noordwesten daarvan. Het van elders afkomstig 18de-eeuws sme..

Kaart & Routeplanner

Route naar Klein Valkeneng: boerderij in Maarsbergen

Foto's (21)

Alle 21 foto's weergeven