Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Klein Valkeneng: historisch boerenerf in Maarsbergen

Boerderij

Woudenbergseweg 40
3953MG Maarsbergen (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1750-1760


Beschrijving van Klein Valkeneng: historisch boerenerf

Omschrijving onderdeel 1: BOERENERF. BOERENERF behorend bij complex historisch boerenerf Klein Valkeneng. Het erf is relatief klein en compact bebouwd. Vanaf de weg is er een vrij zicht op de boerderij. De oprijlaan bevindt zich aan de rechterzijde met aan weerszijden daarvan links de boerderij, respectievelijk de varkensschuur en rechts de voormalige schaapskooi respectievelijk de hooiberg. Voor het erf zijn de positionering van deze opstallen belangrijk alsmede hun massa en het historische materiaalgebruik (gepotdekselde houten wanden en pannen daken). Aan de voorzijde ligt een eenvoudige boerentuin bestaande uit een grasperk met een border. Aan de linkerzijde een solitaire linde. Voor het overige is het erf half verhard. Waardering Het BOERENERF is van algemeen belang vanwege: - de cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een eenvoudig, historisch gegroeid boerenerf met 18de-eeuwse boerderij; - de typologische waarde vanwege zeldzame dan wel zeldzaam wordende opstallen zoals de voormalige schaapskooi en de hooiberg; - de ensemblewaarde vanwege zowel de functionele en ruimtelijke samenhang van de onderdelen als de relatie tot de bebouwing van kasteel Maarsbergen; - de stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528021
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Klein Valkeneng: historisch boerenerf in Maarsbergen

Klein Valkeneng: boerderij

Woudenbergseweg 40
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 2: BOERDERIJ. BOERDERIJ Klein Valkeneng behorende bij het complex historisch boerenerf Klein Valkeneng. Kleine 18de-..

Blauwe Huis

Woudenbergseweg 42
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Diensthuis, eenvoudige boerderij, met rieten dak. Vensters met luiken. Langhuis-type. Gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur e..

Huis Maarsbergen: koetshuis met stallen

Maarnse Grindweg 34
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
KOETSHUIS MET STALLEN behorende tot Huis Maarsbergen. Midden-19de-eeuws gedeeltelijk bepleisterd bakstenen bouwblok, gesitueerd aan de oprij..

Huis Maarsbergen: twee aaneengebouwde schuren

Maarnse Grindweg 32
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
TWEE aaneengebouwde SCHUREN, behorende tot Huis Maarsbergen en gelegen naast het koetshuis met stallen (Maarnse Grindweg 34). Rechthoekige b..

Huis Maarnbegen: inrijhek

Maarnse Grindweg 30
Maarsbergen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
INRIJHEK aan de Maarnse Grindweg, behorende tot Huis Maarsbergen en gelegen ten noordwesten daarvan. Het van elders afkomstig 18de-eeuws sme..

Kaart & Routeplanner

Route naar Klein Valkeneng: historisch boerenerf in Maarsbergen