Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Graf van Dorothea Esser in Boxmeer

Graf Begraafplaats

Rondeel 3
5447ZG Boxmeer
Noord Brabant

Bouwjaar: 1899


Beschrijving van Graf van Dorothea Esser

Onderdeel 6 Inleiding Kindergrafteken van wit marmer en met hardstenen sokkel. Locatie: rondeel 3. Omschrijving Wit marmeren kindergrafteken, bestaande uit een hardstenen sokkel en een wit marmeren engelenfiguurtje, liggend op de rechterzijde, de beentjes opgetrokken, het rechter armpje ten dele onder het hoofd, op een kussen. "Ter nagedachtenis aan onze lievelinge Dorothea Esser geb. 26 mei 1896. Overl. 9 febr. 1899". Waardering Het wit marmeren kindergrafteken met hardstenen sokkel op rondeel 3 is van algemeen belang wegens: - de ouderdom; - de gaafheid; - de betekenis voor de (geschiedenis van de) funeraire cultuur; - als karakteristiek onderdeel, een grafteken, met betrekking tot het complex, een wettelijke beschermde begraafplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527974
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Graf van Dorothea Esser
Het grafmonument
Het grafmonument
Jaar 1899
Materiaal Wit marmer en hardstenen sokkel
Locatie Rooms-katholiek kerkhof Sambeek, rondeel 3
Monumentnummer 527974
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het graf van Dorothea Esser is een grafmonument, voor de op tweejarige leeftijd gestorven Dorothea Esser, op de rooms-katholieke begraafplaats in de Noord-Brabantse plaats Sambeek in de gemeente Boxmeer. De grafsteen werd op 18 december 2003 voorgedragen als rijksmonument en werd op 15 april 2004 ingeschreven in het Monumentenregister.

Het grafmonument bestaat uit een hardstenen sokkel met daarop een wit marmeren beeldhouwwerk. Op de sokkel staat geschreven:

Ter nagedachtenis
aan onze
lievelinge
Dorothea Esser
geb. 26 Mei 1896.
Overl. 9 Febr. 1899.

Het beeldhouwwerk bestaat uit een engelenfiguur liggend op de rechterzijde. Het hoofd rustend op de rechterarm dat weer is gelegen op een kussen. Het engeltje ligt met opgetrokken benen op een matras met aan de hoeken kwastjes. Over de heupen van het engeltje ligt een dekentje gedrapeerd.

Personalia

Dorothea Henriette Maria Esser, geboren in Nijmegen op 26 mei 1896 en overleden in Boxmeer op 9 februari 1899, is de dochter van Johannes Coenradus Leonardus Esser (Helden 1867 - Princenhage 1937) en Maria Theodora Josephina Remmers (Rotterdam 1870 - Princenhage 1941). De vader van Dorothea was bij haar overlijden kandidaat-notaris in Boxmeer.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Graf van Dorothea Esser in Boxmeer

Gietijzeren grafkruis op hardstenen sokkel

A 3 2
Boxmeer
Onderdeel 3 Inleiding Gietijzeren grafkruis op hardstenen sokkel. Locatie A 3 2. Omschrijving Gietijzeren grafkruis op hardstenen sokkel..

Gietijzeren grafkruis op hardstenen sokkel

A 3 6
Boxmeer
Onderdeel 4 Inleiding Gietijzeren grafkruis met hardstenen sokkel. Locatie A 3 6. Omschrijving Gietijzeren grafkruis met hardstenen sokk..

Marmeren kindergrafteken met hardstenen sokkel

Begijnestraat
Boxmeer
Onderdeel 5 Inleiding Marmeren kindergrafteken met hardstenen sokkel. Omschrijving Wit marmeren kindergrafteken bestaande uit een meisje..

Graf van J.F.E.M. Rijke

rondeel 3
Boxmeer
Onderdeel 7 Inleiding Wit geschilderd ijzeren grafteken met hardstenen sokkel en tekstplaat. Locatie: rondeel 3. Omschrijving Kin..

Gietijzeren grafkruis op hardstenen sokkel

E 19 7
Boxmeer
Onderdeel 8 Inleiding Gietijzeren grafkruis op hardstenen sokkel. Locatie E 19 7. Omschrijving Gietijzeren grafkruis, de hardstenen sokk..

Kaart & Routeplanner