Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grot van Bethlehem in Heilig Landstichting

Kerkelijk Gebouw

Profetenlaan 2
6564BL Heilig Landstichting (gemeente Groesbeek)
Gelderland


Beschrijving van Grot van Bethlehem

Complexonderdeel 4 Inleiding GROT VAN BETHLEHEM, een kopie naar het oorspronkelijke ontwerp van P. Gerrits, opgericht door Pater B. Kieuwe, nu in gebruik als schaapskooi. Het object is gelegen tussen Nazareth en de tollenaarswoning. Omschrijving Het bouwwerk bestaat uit een betonnen, op een onregelmatig grondplan opgetrokken, rotsformatie. De rotsformatie heeft aan de voorzijde openingen waarachter stallen gelegen zijn. Aan de voorzijde bevindt zich links de toegang tot een gang door de rots met halverwege deze gang een centrale ruimte en tenslotte een uitgang aan de rechterzijde van de rots. In de grot de oorspronkelijke gepolychromeerde sculptuur van Piet Gerrits. Deze bestaat uit een voorstelling van Maria met het kind en een liggende slapende Jozef. Waardering GROT VAN BETHLEHEM nu in gebruik als schaapskooi - Van cultuurhistorische waarde als essentieel onderdeel van het complex Heilig-Land- Stichting dat een bijzondere en tevens zeldzame uitdrukking vormt van een religieuze ontwikkeling. - Van architectuurhistorische waarde als essentieel onderdeel van een verzameling gebouwen en objecten in oosterse stijl (qua ontwerp, materiaalgebruik en/of detaillering) die tesamen het complex Heilig-Land-Stichting vormen. Deze vrij gaaf bewaard gebleven onderdelen vormen curiosa binnen de landelijke architectuur- en kunstgeschiedenis. De sculptuur is een goed voorbeeld van het werk zoals Piet Gerrits dit maakte voor de Heilig Landstichting. - Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het complex Heilig-Land- Stichting dat cultuur- en architectuurhistorisch van nationaal belang is. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527965
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grot van Bethlehem in Heilig Landstichting

Nazareth

Profetenlaan 2
Heilig Landstichting (Gemeente Groesbeek)
Complexonderdeel 01 Inleiding Het dorp NAZARETH is in opdracht van de Heilig-Land-Stichting gebouwd en kent twee bouwfasen. Het oudste en ..

Synagoge

Profetenlaan 2
Heilig Landstichting (Gemeente Groesbeek)
Complexonderdeel 02 Inleiding De SYNAGOGE is in opdracht van de Heilig-Land-Stichting in 1935 gebouwd naar ontwerp van P. Gerrits. De plat..

Herdersveld

Profetenlaan 2
Heilig Landstichting (Gemeente Groesbeek)
Complexonderdeel 03 Inleiding Het HERDERSVELD en de eenvoudige WACHTTOREN met LOOFHUT voor herders is omstreeks 1918 in opdracht van de He..

Tollenaarswoning

Profetenlaan 2
Heilig Landstichting (Gemeente Groesbeek)
Complexonderdeel 05 Inleiding TOLLENAARSWONING/TIMMERMANSWERKPLAATS gebouwd in 1924 in opdracht van de Heilig-Land-Stichting naar een ontw..

Oosterse herberg

Profetenlaan 2
Heilig Landstichting (Gemeente Groesbeek)
Complexonderdeel 06 Inleiding De OOSTERSE HERBERG is in 1923 in opdracht van de Heilig-Land-Stichting gebouwd door P. Gerrits naar het voo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grot van Bethlehem in Heilig Landstichting