Vredenoord: folly in 's Gravenhage

Jan Thijssenweg 13
2495AH 's Gravenhage

Bouwjaar: 1876 (inscriptie) 1876 1876 (inscriptie)

Beschrijving van Vredenoord: folly

Omschrijving onderdeel 6. Folly. In de zuidhoek van het park ligt een ruïne, die onterecht over het algemeen 'ijskelder' genoemd wordt. Het is echter een folly, een artefact in de tuinaanleg die bijdraagt tot de romantische beleving van het landschapspark. De folly bestaat uit een met puinsteen opgemetselde, gebogen gang, een grotje, overdekt door een kunstmatig aangelegde aarden heuvel. De ingang ligt aan de zuidkant: een deuropening met rondboog en vleugelmuren aan weerskanten. Getuige een 'rotsblok' met inscriptie in de gang, kwam de folly in 1876 tot stand: 'CGV 1876'. De gebogen gang loopt door naar het noorden en heeft daar een identieke opening met vleugelstukken. De gang is met gele en witte bergkristallen versierd. Op de kunstmatige heuvel heeft een gemetselde koepel gestaan. Voor de zuidelijke toegang bevond zich een achtzijdige gietijzeren prieel. De folly is in slechte staat. De gang is voor een deel ingestort, koepel en prieel zijn verdwenen. Waardering Folly, behorend tot de historische buitenplaats Vredenoord is van belang: - wegens de ouderdom; - als markant onderdeel van een romantisch landschapspark; - wegens de beeldbepalende waarde; - wegens het ontwerp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)