Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vredenoord: dienstwoning in 's Gravenhage

Kasteel Buitenplaats

Jan Thijssenweg 11
2495AH 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 17e eeuw (bouw) 19e eeuw (gewijzigd) 1600 17e eeuw (bouw) 19e eeuw (gewijzigd)


Beschrijving van Vredenoord: dienstwoning

Omschrijving onderdeel 5. Dienstwoning. Dienstwoning uit de 17de eeuw, opgetrokken van rode baksteen, op rechthoekige plattegrond. Een bouwlaag met een kapverdieping hoog, met zadeldak tussen tuitgevels met vlechtingen. Het dak is met rode pannen belegd. Klezoren op de hoeken in de koppenlagen. De kap is in de 19de eeuw iets verhoogd. Aan de zuidoostkant is over de hele diepte in de 19de eeuw een aanbouw gezet die met een lessenaarsdak tegen het 17de-eeuwse gedeelte aanloopt. Dit dak is met grijze pannen belegd. In de aanbouw is de toegang opgenomen. In het inwendige is geen sprake meer van originele details of structuren. Voor het pandje ligt een fraaie hardstenen stoep, met stoeppalen en een sierhek. Waardering De dienstwoning behorend tot de historische buitenplaats Vredenoord is van belang: - wegens de ouderdom; - als voorbeeld van een eenvoudige dienstwoning uit de 17de eeuw die in het laatste kwart van de 19de eeuw is uitgebreid; - wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met het hoofdgebouw; - wegens de situering in het landschapspark. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527960
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vredenoord: dienstwoning in 's Gravenhage

Vredenoord

Jan Thijssenweg 13
's Gravenhage
Omschrijving onderdeel 1. Hoofdgebouw (Jan Thijssenweg 13 te 's-Gravenhage. Het in 1913 gebouwde landhuis is een ontwerp van de Rotterdamse..

Vredenoord: historische tuin- en parkaanleg

Jan Thijssenweg 13
's Gravenhage
Omschrijving onderdeel 2. Historische tuin- en parkaanleg. Het karakter van het park wordt bepaald door de historische verkavelingstructuur..

Vredenoord: koetshuis

Jan Thijssenweg 13
's Gravenhage
Omschrijving onderdeel 3. Koetshuis. Gebouw uit oorspronkelijk 1826 naar ontwerp van architect P. Adams op haakvormige plattegrond, onder ..

Vredenoord: folly

Jan Thijssenweg 13
's Gravenhage
Omschrijving onderdeel 6. Folly. In de zuidhoek van het park ligt een ruïne, die onterecht over het algemeen 'ijskelder' genoemd wordt. H..

Vredenoord: hek

Jan Thijssenweg 13
's Gravenhage
Omschrijving onderdeel 7. Hek. Het vroeg 19de-eeuwse gietijzeren toegangshek van Vredenoord aan de Jan Thijssenweg staat aan de noordpunt..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vredenoord: dienstwoning in 's Gravenhage