Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vredenoord: tuinmanswoning in 's Gravenhage

Woonhuis

Jan Thijssenweg 12
2495AH 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1870 1870 ca. 1870


Beschrijving van Vredenoord: tuinmanswoning

Omschrijving onderdeel 4. Tuinmanswoning. Uit gele baksteen opgetrokken tuinmanswoning van omstreeks 1870 van een bouwlaag en een kapverdieping hoog onder een met grijze pannen belegd zadeldak. De naar het noordoosten gerichte voorgevel is symmetrisch van indeling met een deur in het midden en zesruitsvensters aan weerskanten. Linkerzij- en achtergevel met zesruits vensters. In het inwendige een middengang met aan het eind een trap naar boven. Rechts een kamer over de hele diepte met schouw, links is de ruimte door een dwarse muur in tweeën gedeeld. Het huis is niet onderkelderd. Op de kapverdieping zijn kamertjes afgescheiden door wanden. Waardering De tuinmanswoning behorend tot de historische buitenplaats Vredenoord is van belang: - wegens de ouderdom; - als voorbeeld van een eenvoudige dienstwoning uit het laatste kwart van de 19de eeuw; - wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met het hoofdgebouw; - wegens de situering in het landschapspark. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527959
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vredenoord: tuinmanswoning in 's Gravenhage

Vredenoord: historische tuin- en parkaanleg

Jan Thijssenweg 13
's Gravenhage
Omschrijving onderdeel 2. Historische tuin- en parkaanleg. Het karakter van het park wordt bepaald door de historische verkavelingstructuur..

Vredenoord: koetshuis

Jan Thijssenweg 13
's Gravenhage
Omschrijving onderdeel 3. Koetshuis. Gebouw uit oorspronkelijk 1826 naar ontwerp van architect P. Adams op haakvormige plattegrond, onder ..

Vredenoord: folly

Jan Thijssenweg 13
's Gravenhage
Omschrijving onderdeel 6. Folly. In de zuidhoek van het park ligt een ruïne, die onterecht over het algemeen 'ijskelder' genoemd wordt. H..

Vredenoord: hek

Jan Thijssenweg 13
's Gravenhage
Omschrijving onderdeel 7. Hek. Het vroeg 19de-eeuwse gietijzeren toegangshek van Vredenoord aan de Jan Thijssenweg staat aan de noordpunt..

Vredenoord: tuinmuur

Jan Thijssenweg 13
's Gravenhage
Omschrijving onderdeel 8. Tuinmuur. Achter het 19de-eeuwse hek (zie hiervoor onderdeel 7) ligt een lange oprijlaan, die voor een deel aan..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vredenoord: tuinmanswoning in 's Gravenhage