Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vredenoord: koetshuis in 's Gravenhage

Kasteel Buitenplaats

Jan Thijssenweg 13
2495AH 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1826 1826 1826


Beschrijving van Vredenoord: koetshuis

Omschrijving onderdeel 3. Koetshuis. Gebouw uit oorspronkelijk 1826 naar ontwerp van architect P. Adams op haakvormige plattegrond, onder met grijze pannen gedekte zadeldaken. De gevels van de zuidoostelijke poot is uit houten delen samengesteld. Hierin bevinden zich de grote dubbele deuren die naar de (voormalige) stalling en stal leiden. De gevels van de noordwestelijke poot zijn gepleisterd (niet oorspronkelijk). Hierin bevond zich de koetsierswoning. In het interieur zijn geen oorspronkelijke details of structuren bewaard gebleven. Waardering Het koetshuis behorend tot de historische buitenplaats Vredenoord is van belang: - wegens de ouderdom; - als onderdeel van het oeuvre van P. Adams; - wegens de beeldbepalende waarde; - wegens het functionele ontwerp; - wegens de funtioneel-ruimtelijke relatie met het hoofdgebouw en de overige onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527958
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vredenoord: koetshuis in 's Gravenhage

Vredenoord: historische tuin- en parkaanleg

Jan Thijssenweg 13
's Gravenhage
Omschrijving onderdeel 2. Historische tuin- en parkaanleg. Het karakter van het park wordt bepaald door de historische verkavelingstructuur..

Vredenoord: folly

Jan Thijssenweg 13
's Gravenhage
Omschrijving onderdeel 6. Folly. In de zuidhoek van het park ligt een ruïne, die onterecht over het algemeen 'ijskelder' genoemd wordt. H..

Vredenoord: hek

Jan Thijssenweg 13
's Gravenhage
Omschrijving onderdeel 7. Hek. Het vroeg 19de-eeuwse gietijzeren toegangshek van Vredenoord aan de Jan Thijssenweg staat aan de noordpunt..

Vredenoord: tuinmuur

Jan Thijssenweg 13
's Gravenhage
Omschrijving onderdeel 8. Tuinmuur. Achter het 19de-eeuwse hek (zie hiervoor onderdeel 7) ligt een lange oprijlaan, die voor een deel aan..

Vredenoord

Jan Thijssenweg 13
's Gravenhage
Omschrijving onderdeel 1. Hoofdgebouw (Jan Thijssenweg 13 te 's-Gravenhage. Het in 1913 gebouwde landhuis is een ontwerp van de Rotterdamse..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vredenoord: koetshuis in 's Gravenhage