Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Doorijschuur in Zenderen

Boerderij

Albergerweg 19
7625RN Zenderen (gemeente Borne)
Overijssel

Bouwjaar: eind 19e eeuw


Beschrijving van Doorijschuur

Omschrijving onderdeel 2: DOORIJSCHUUR. Schuur gelegen ten oosten van de boerderij aan de rechterzijde van de oprijlaan daterend uit het einde van de negentiende eeuw gewijzigd omstreeks 1930. De schuur met rechthoekige plattegrond bestaat uit een bouwlaag afgesloten door een zadeldak grotendeels gedekt met golfplaten. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen in kruisverband. Centraal in de westgevel bevindt zich een dubbele deuropening afgesloten door een liggende ellipsboog met wit gepleisterde aanzet- en sluitstenen. De sluitsteen is voorzien van een decoratie en inscriptie¿1876. De opening is voorzien van een dubbele geklampte deur. Aan weerszijden van de deur bevindt zich een zesruits gietijzeren stalraam met vorktracering afgesloten door een rollaag aan de bovenzijde en een lekdorpel aan de onderzijde. Links onder het linker stalraam bevindt zich een gevelsteen met de initialen ¿WDTB¿ en ¿JTB¿. Uiterst links en rechts in de gevel bevindt zich een recht gesloten staldeuropening afgesloten door een strek. Links tegen de schuur (aan de noordzijde) bevindt zich een kleinere schuur daterend uit 1930. Tegelijkertijd is de schuur aan de oostzijde verlengd met behoud van de oorspronkelijke gevel. Het interieur van de schuur is grotendeels bewaard gebleven met onder meer zes gebinten voorzien van telmerken. Waardering DOORRIJSCHUUR is van algemeen cultuurhistorische, architectuurhistorische en stedenbouwkundige waarde: - van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een historisch gegroeide schuur in het oosten van Nederland; - vanwege de historische stedenbouwkundige waarde van deze plek die teruggaat tot de 13e eeuw; - vanwege de situering van de schuur op het erf met de deuren gericht op het bedrijfsgedeelte en de oprijlaan; - vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een schuur als functioneel onderdeel van een agrarisch bedrijf daterend uit de 19e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527955
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Doorijschuur in Zenderen

Hallehuisboerderij

Albergerweg 19
Zenderen (Gemeente Borne)
Omschrijving onderdeel 1: BOERDERIJ. De hallehuisboerderij met rechthoekige plattegrond bestaat uit een bouwlaag en een zolder afgesloten d..

Boerderij met fors dwarsgeplaatst voorhuis waarbij de overgang van het woonhuis naar het bedrijfsgedeelte aan de zuidgevel wordt gevormd door een logg ..

Zenderensestraat 2
Zenderen (Gemeente Borne)
BOERDERIJ met fors dwarsgeplaatst voorhuis waarbij de overgang van het woonhuis naar het bedrijfsgedeelte aan de zuidgevel wordt gevormd doo..

Dubbele schuur opgemetseld in rode baksteen onder een dubbel zadeldak grijze hollandse pannen

Zenderensestraat 2
Zenderen (Gemeente Borne)
Dubbele SCHUUR opgemetseld in rode baksteen onder een dubbel zadeldak grijze Hollandse pannen. In de zuidgevel zijn drie baanders geplaatst ..

Schuur

Zenderensestraat 2
Zenderen (Gemeente Borne)
Omschrijving Rechthoekige KORENSPIEKER opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met grijze Hollandse pannen gedekt zadeldak. Aan de..

Pellewever/Stegers

Bolkshoeksweg 36
Almelo
Omschrijving BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE met aan de zijgevels uitgebouwd woonhuisgedeelte onder deels geknikt met grijze muldenpannen g..

Kaart & Routeplanner

Route naar Doorijschuur in Zenderen

Foto's (1)