Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Enghuizen: tuinsieraden en elementen in Hummelo

Tuin Park Landgoed

Kasteellaan 1
6999DA Hummelo (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: vroeg 19e eeuw


Beschrijving van Enghuizen: tuinsieraden en elementen

Omschrijving onderdeel 10 Afgezien van de hierboven vermelde bruggen komt in het park een aantal TUINSIERADEN EN -ELEMENTEN voor die binnen de bescherming vallen. - de vroeg 19de-eeuwse hardstenen palen die gebruikt zijn voor de afrastering van de weilanden vóór en achter het huis; - het hardstenen beeld van de godin Diana, met een pijlenkoker bij haar voeten (XVIII?). De achterkant van het overigens en ronde bosse gebeeldhouwde beeld is vlak, zodat er verondersteld mag worden dat het beeld oorspronkelijk tegen een muur stond. Het beeld heeft lange tijd aan het noordelijk uiteinde van de Moslaan gestaan. - het hardstenen beeld van een mannelijke god (Apollo?) waarvan de kop is verdwenen en het linkerbeen is gebroken. Torso met draperie rond de heupen en een smalle band dwars over het lichaam, waaraan een pijlenkoker. Lijkt een pendant te zijn van Diana. De achterkant van het overigens en ronde bosse gebeeldhouwde beeld is vlak, zodat er verondersteld mag worden dat het beeld oorspronkelijk tegen een muur stond. - vaas in de vorm van een urn met draperie op geprofileerde sokkel uit 1848 ter herinnering aan Juliana Louisa Wilhelmina barones van Heeckeren. Op een deel van de draperie is met uitwendige letters de volgende tekst gehakt: EN MEMOIRE / DE NOTRE BIEN AIMEE JULIE / DECEDEE A L'AGE DE / 19 ANS EN 1848 / ELLE FUT POUR NOUS UN / ANGE SUR LA TERRE. De op antieke voorbeelden teruggaande urn stond aan een bospad in de nabijheid van het kasteel. De plaats is met een hardstenen plaat gemarkeerd. De urn is verzet binnen de ommuurde moestuin achter het Tuinhuis om vandalisme te voorkomen. - hardstenen tuinvaas op ingezwenkte voet met gebogen oren en deksel met knop op hardstenen sokkel, oorspronkelijk wit geschilderd. Vroeg 19de-eeuws. De vaas staat aan het zuidelijk uiteinde van de Moslaan. Oorspronkelijk vóór het kasteel. - marmeren tuinvaas zonder deksel op ingezwenkte voet met gebogen oren. Vroeg 19de-eeuws. De vaas staat op het eiland voor het Jagershuis. - sluisje met ijzeren schuif en tandwiel aan het oostelijke uiteinde van de grote vijver op de plaats waar beek en vijver zich splitsen; - witgeschilderde palen aan het begin en einde van de gebogen oprijlaan. Waardering De TUINSIERADEN EN -ELEMENTEN zijn van belang: - wegens de ouderdom. Zij dateren alle uit het begin van de 19de eeuw, ten tijde van de aanleg van het landschapspark; - als goed voorbeeld van decoratief-functionele elementen in de parkaanleg; - als beeldbepalend en karakteristiek onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527938
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Enghuizen: tuinsieraden en elementen in Hummelo

Ruïnes van het Kasteel Enghuizen

Kasteellaan 1
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 1 RUÏNES VAN HET KASTEEL ENGHUIZEN dat tussen 1835 en 1842 werd gebouwd van zandsteen en rode baksteen en als midde..

Enghuizen: historische park- en tuinaanleg

Kasteellaan 1
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 2 HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG. Het historische park van Enghuizen bestaat uit verschillende componenten. Ten eer..

Enghuizen: tuinpaviljoen

Kasteellaan 1
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 4 Op het eiland in de grote vijver gelegen en via drie bruggen toegankelijk TUINPAVILJOEN of jagershuis, oorspronk..

Enghuizen: 17 ijzeren en 6 gemetselde bruggen/duikers

Kasteellaan 1
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 9 Op de historische buitenplaats bevinden zich in totaal 17 IJZEREN EN 6 GEMETSELDE BRUGGEN/DUIKERS, die dagtekene..

Enghuizen: orangerie met aangrenzende moestuinmuren en hekwerken

Kasteellaan 1
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 3 Voormalige ORANGERIE MET AANGRENZENDE MOESTUINMUREN EN HEKWERKEN (eerste helft 19de eeuw). Op de Hottingerkaart va..

Kaart & Routeplanner