Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Enghuizen: dienstwoning in Hummelo

Kasteel Buitenplaats

Van Heeckerenweg 9
6999AE Hummelo (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: vroeg 20e eeuw


Beschrijving van Enghuizen: dienstwoning

Omschrijving onderdeel 8 Vroeg 20ste-eeuwse DIENSTWONING van één bouwlaag met een kapverdieping, op rechthoekige plattegrond, opgetrokken van rode baksteen onder met blauwe pannen gedekt zadeldak. In de voorgevel een terug liggende deur en twee zesruits vensters met segmentboogvormige ontlastingsboog met gekleurde baksteenversiering in de zwikken. De luiken dragen de kleuren van Enghuizen. De rechterzijgevel heeft een dito zesruits venster op de begane grond en een zesruits venster met ronde toog en versiering in de zwik op de verdieping. De situering van de dienstwoning is zodanig dat deze over het weiland direct uitzicht heeft op het begin van de oprijlaan die gemarkeerd wordt door twee wit geschilderde pijlers. Waardering De DIENSTWONING van belang: - wegens de ouderdom; - als goed voorbeeld van een dienstgebouw op de buitenplaats; - als beeldbepalend en karakteristiek onderdeel van de buitenplaats; - wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527936
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Enghuizen: dienstwoning in Hummelo

Pastorie

Domineespaadje 1
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
PASTORIE, statig bakstenen huis (XIXb), bestaande uit een vierkant middendeel onder een tentdak met topschoorsteen, waarop windvaan en lager..

Enghuizen: paardenstal met muur en timmerschuur

Spalderkampseweg 1
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 7 PAARDENSTAL MET MUUR en TIMMERSCHUUR. Ten zuidoosten van de rentmeesterswoning gelegen forse schuur (De Grote Schu..

Enghuizen: rentmeestershuis

Spalderkampseweg 1
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 6 RENTMEESTERSHUIS van Enghuizen. Gebouw op langwerpige plattegrond uit het begin van de 19de eeuw. Het huis is ee..

Enghuizen: de melkerij

Spalderkampseweg 3
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 11 Forse boerderij, DE MELKERIJ, op rechthoekige plattegrond onder omlopend schilddak, gebouwd in 1834 als melkerij..

Boerderij met dwars woongedeelte

Greffelinkallee 8
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Boerderij met dwars woongedeelte (midden XIX). Schuiframen met luiken in de Enghuizense kleuren. Hoog schilddak.

Kaart & Routeplanner

Route naar Enghuizen: dienstwoning in Hummelo