Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Enghuizen: paardenstal met muur en timmerschuur in Hummelo

Kasteel Buitenplaats

Spalderkampseweg 1
6999AG Hummelo (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: midden 19e eeuw


Beschrijving van Enghuizen: paardenstal met muur en timmerschuur

Omschrijving onderdeel 7 PAARDENSTAL MET MUUR en TIMMERSCHUUR. Ten zuidoosten van de rentmeesterswoning gelegen forse schuur (De Grote Schure) uit het midden van de 19de eeuw, opgetrokken van rode baksteen en met blauwe pannen gedekt. De schuur deed dienst als paardenstal en opslagplaats voor het landgoed. Langgerekt gebouw onder zadeldak met op de kopse kanten een dwars geplaatst bouwblok onder schilddak. In de kopse gevels hoge rondboogdeuren met ontlastingsbogen en sluitsteen, in de lange gevels rondboogdeuren en vensters. Aan de paardenstal vast loopt een gemetselde bakstenen muur in een carrévorm. Op de plaats van de twee toegangen tot het binnenterrein een ijzeren spijlenhek, geflankeerd door gebosseerd gemetselde pijlers met natuurstenen afdekplaat. In een van de hoeken van het carré een bakstenen schuur onder afgeknot schilddak: de voormalige timmerschuur (De Holtloze of Timmerschure). Waardering De PAARDENSTAL MET MUUR en TIMMERSCHUUR zijn van belang: - wegens hun ouderdom; - als goed voorbeeld van midden 19de-eeuwse dienstgebouwen op de buitenplaats; - als beeldbepalend en karakteristiek onderdeel van de buitenplaats; - wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527935
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Enghuizen: paardenstal met muur en timmerschuur in Hummelo

Enghuizen: rentmeestershuis

Spalderkampseweg 1
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 6 RENTMEESTERSHUIS van Enghuizen. Gebouw op langwerpige plattegrond uit het begin van de 19de eeuw. Het huis is ee..

Enghuizen: de melkerij

Spalderkampseweg 3
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 11 Forse boerderij, DE MELKERIJ, op rechthoekige plattegrond onder omlopend schilddak, gebouwd in 1834 als melkerij..

Pastorie

Domineespaadje 1
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
PASTORIE, statig bakstenen huis (XIXb), bestaande uit een vierkant middendeel onder een tentdak met topschoorsteen, waarop windvaan en lager..

Boerderij met dwars woongedeelte

Greffelinkallee 8
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Boerderij met dwars woongedeelte (midden XIX). Schuiframen met luiken in de Enghuizense kleuren. Hoog schilddak.

Enghuizen: dienstwoning

Van Heeckerenweg 9
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 8 Vroeg 20ste-eeuwse DIENSTWONING van één bouwlaag met een kapverdieping, op rechthoekige plattegrond, opgetrokke..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)