Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Enghuizen: rentmeestershuis in Hummelo

Kasteel Buitenplaats

Spalderkampseweg 1
6999AG Hummelo (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: begin 19e eeuw


Beschrijving van Enghuizen: rentmeestershuis

Omschrijving onderdeel 6 RENTMEESTERSHUIS van Enghuizen. Gebouw op langwerpige plattegrond uit het begin van de 19de eeuw. Het huis is een bouwlaag hoog en wordt met een omlopend schilddak met zakgoot en blauwe pannen afgesloten. De indeling van de voorgevel is als volgt. Aan de linkerzijde drie vensters, waarvan de middelste is dichtgezet, een voordeur met bovenlicht en wederom een venster. De vensters hebben een zesruits verdeling en luiken. In het dakvlak drie vensters waarvan de middelste met driehoekig fronton. Twee schoorstenen. Aan de rechterzijgevel is een veranda aangebouwd, aan de achterzijde een latere uitbreiding. Waardering Het RENTMEESTERSHUIS van belang: - wegens zijn ouderdom; - als goed voorbeeld van een voorname dienstwoning op de buitenplaats; - als beeldbepalend en karakteristiek onderdeel van de buitenplaats; - wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527934
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Enghuizen: rentmeestershuis in Hummelo

Enghuizen: paardenstal met muur en timmerschuur

Spalderkampseweg 1
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 7 PAARDENSTAL MET MUUR en TIMMERSCHUUR. Ten zuidoosten van de rentmeesterswoning gelegen forse schuur (De Grote Schu..

Enghuizen: de melkerij

Spalderkampseweg 3
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 11 Forse boerderij, DE MELKERIJ, op rechthoekige plattegrond onder omlopend schilddak, gebouwd in 1834 als melkerij..

Pastorie

Domineespaadje 1
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
PASTORIE, statig bakstenen huis (XIXb), bestaande uit een vierkant middendeel onder een tentdak met topschoorsteen, waarop windvaan en lager..

Boerderij met dwars woongedeelte

Greffelinkallee 8
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Boerderij met dwars woongedeelte (midden XIX). Schuiframen met luiken in de Enghuizense kleuren. Hoog schilddak.

Enghuizen: dienstwoning

Van Heeckerenweg 9
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 8 Vroeg 20ste-eeuwse DIENSTWONING van één bouwlaag met een kapverdieping, op rechthoekige plattegrond, opgetrokke..

Kaart & Routeplanner

Route naar Enghuizen: rentmeestershuis in Hummelo

Foto's (1)