Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Enghuizen: koetshuis in Hummelo

Kasteel Buitenplaats

Kasteellaan 4
6999DA Hummelo (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: 1835


Beschrijving van Enghuizen: koetshuis

Omschrijving onderdeel 5 KOETSHUIS van het voormalige kasteel, in dezelfde tijd (1835) tot stand gekomen en mogelijk eveneens van de hand van architect Coers. Het van baksteen opgetrokken gebouw bestaat uit een drie traveeën breed middendeel van één bouwlaag onder dubbel zadeldak met zakgoot met aan weerszijden een dwars geplaatst, twee bouwlagen hoog, hoekpaviljoen, bekroond met een fronton onder zadeldak, waarin een uurwerk en zonnewijzer. In de voorgevel vijf forse deuren met halfrond bovenlicht met straalsgewijze roedenverdeling. Op de verdieping van de hoekpaviljoens halfronde vensteropeningen. Het muurwerk van de traveeën en hoeken is gemarkeerd met natuurstenen blokken. De verticale voegen zijn rood gekleurd. In het inwendige restanten van paardenboxen. Op de verdieping was hooiberging. Via luiken in de zoldering kwam het hooi in de stal terecht. Een deel is als (koetsiers)woning ingericht. Waardering Het KOETSHUIS is van belang: - wegens zijn ouderdom; - als een goed voorbeeld van een vroeg 19de-eeuws koetshuis in neoklassieke stijl; - als beeldbepalend en karakteristiek onderdeel van de buitenplaats; - wegens het functionele ontwerp; - wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527933
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Enghuizen: koetshuis in Hummelo

Enghuizen: orangerie met aangrenzende moestuinmuren en hekwerken

Kasteellaan 1
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 3 Voormalige ORANGERIE MET AANGRENZENDE MOESTUINMUREN EN HEKWERKEN (eerste helft 19de eeuw). Op de Hottingerkaart va..

Ruïnes van het Kasteel Enghuizen

Kasteellaan 1
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 1 RUÏNES VAN HET KASTEEL ENGHUIZEN dat tussen 1835 en 1842 werd gebouwd van zandsteen en rode baksteen en als midde..

Enghuizen: historische park- en tuinaanleg

Kasteellaan 1
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 2 HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG. Het historische park van Enghuizen bestaat uit verschillende componenten. Ten eer..

Enghuizen: tuinpaviljoen

Kasteellaan 1
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 4 Op het eiland in de grote vijver gelegen en via drie bruggen toegankelijk TUINPAVILJOEN of jagershuis, oorspronk..

Enghuizen: 17 ijzeren en 6 gemetselde bruggen/duikers

Kasteellaan 1
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 9 Op de historische buitenplaats bevinden zich in totaal 17 IJZEREN EN 6 GEMETSELDE BRUGGEN/DUIKERS, die dagtekene..

Kaart & Routeplanner

Route naar Enghuizen: koetshuis in Hummelo

Foto's (2)