Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Enghuizen: tuinpaviljoen in Hummelo

Tuin Park Landgoed

Kasteellaan 1
6999DA Hummelo (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: begin 19e eeuw (bouw) 1868 (vergroot)


Beschrijving van Enghuizen: tuinpaviljoen

Omschrijving onderdeel 4 Op het eiland in de grote vijver gelegen en via drie bruggen toegankelijk TUINPAVILJOEN of jagershuis, oorspronkelijk een achtzijdig paviljoen met duiventil uit het begin van de 19de eeuw dat in 1868 is vergroot met lagere zijvleugels. Ver overstekend dak dat door houten Dorische zuilen wordt opgevangen en daardoor de functie van galerij heeft gekregen. Zesruits vensters met gebogen bovenlicht met spaakroedenverdeling. Luiken geschilderd in de kleuren van Enghuizen. Achter het huis staat een eenvoudige stenen schuur uit het eind van de 19de eeuw onder zadeldak met rondboog vensters en deuren. Waardering Het TUINPAVILJOEN is van belang: - wegens zijn ouderdom; - als kenmerkend voorbeeld van een tuinpaviljoen annex duiventoren dat later tot een woning is uitgebreid; - als beeldbepalend en karakteristiek onderdeel van de buitenplaats; - wegens de funtioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527932
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Enghuizen: tuinpaviljoen in Hummelo

Ruïnes van het Kasteel Enghuizen

Kasteellaan 1
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 1 RUÏNES VAN HET KASTEEL ENGHUIZEN dat tussen 1835 en 1842 werd gebouwd van zandsteen en rode baksteen en als midde..

Enghuizen: historische park- en tuinaanleg

Kasteellaan 1
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 2 HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG. Het historische park van Enghuizen bestaat uit verschillende componenten. Ten eer..

Enghuizen: 17 ijzeren en 6 gemetselde bruggen/duikers

Kasteellaan 1
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 9 Op de historische buitenplaats bevinden zich in totaal 17 IJZEREN EN 6 GEMETSELDE BRUGGEN/DUIKERS, die dagtekene..

Enghuizen: tuinsieraden en elementen

Kasteellaan 1
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 10 Afgezien van de hierboven vermelde bruggen komt in het park een aantal TUINSIERADEN EN -ELEMENTEN voor die binne..

Enghuizen: orangerie met aangrenzende moestuinmuren en hekwerken

Kasteellaan 1
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 3 Voormalige ORANGERIE MET AANGRENZENDE MOESTUINMUREN EN HEKWERKEN (eerste helft 19de eeuw). Op de Hottingerkaart va..

Kaart & Routeplanner