Enghuizen: tuinpaviljoen in Hummelo

Kasteellaan 1
6999DA Hummelo (gemeente Bronckhorst)

Bouwjaar: begin 19e eeuw (bouw) 1868 (vergroot)

Beschrijving van Enghuizen: tuinpaviljoen

Omschrijving onderdeel 4 Op het eiland in de grote vijver gelegen en via drie bruggen toegankelijk TUINPAVILJOEN of jagershuis, oorspronkelijk een achtzijdig paviljoen met duiventil uit het begin van de 19de eeuw dat in 1868 is vergroot met lagere zijvleugels. Ver overstekend dak dat door houten Dorische zuilen wordt opgevangen en daardoor de functie van galerij heeft gekregen. Zesruits vensters met gebogen bovenlicht met spaakroedenverdeling. Luiken geschilderd in de kleuren van Enghuizen. Achter het huis staat een eenvoudige stenen schuur uit het eind van de 19de eeuw onder zadeldak met rondboog vensters en deuren. Waardering Het TUINPAVILJOEN is van belang: - wegens zijn ouderdom; - als kenmerkend voorbeeld van een tuinpaviljoen annex duiventoren dat later tot een woning is uitgebreid; - als beeldbepalend en karakteristiek onderdeel van de buitenplaats; - wegens de funtioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)