Enghuizen: orangerie met aangrenzende moestuinmuren en hekwerken in Hummelo

Kasteellaan 1
6999DA Hummelo (gemeente Bronckhorst)

Bouwjaar: eerste helft 19e eeuw

Beschrijving van Enghuizen: orangerie met aangrenzende moestuinmuren en hekwerken

Omschrijving onderdeel 3 Voormalige ORANGERIE MET AANGRENZENDE MOESTUINMUREN EN HEKWERKEN (eerste helft 19de eeuw). Op de Hottingerkaart van 1783 staat op die plaats al een gebouw weergegeven. Omstreeks 1950 is de oranjerie bestemd als woonhuis. De voormalige oranjerie is opgetrokken van rode baksteen, is symmetrisch van opzet en bestaat uit een risalerende middentravee met aan weerszijden een lager dak afgesloten linker- en rechtertravee. Aan weerszijden van de voormalige oranjerie grenst de tuinmuur van rode baksteen, beëindigd met een muizentandlijst en ezelsrugafdekking. Op de hoeken gebosseerd gemetselde pijlers, afgedekt met een natuurstenen plaat. De muur wordt onderbroken door hekwerken met ijzeren spijlen. Waardering De voormalige ORANJERIE MET MOESTUINMUREN EN HEKWERKEN is van belang: - wegens de ouderdom; - wegens de situering als nieuwe invulling op een oude plaats binnen een 17de-eeuws patroon; - als beeldbepalend en karakteristiek element op de buitenplaats; - wegens de funtioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)