Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Enghuizen: orangerie met aangrenzende moestuinmuren en hekwerken in Hummelo

Tuin Park Landgoed

Kasteellaan 1
6999DA Hummelo (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: eerste helft 19e eeuw


Beschrijving van Enghuizen: orangerie met aangrenzende moestuinmuren en hekwerken

Omschrijving onderdeel 3 Voormalige ORANGERIE MET AANGRENZENDE MOESTUINMUREN EN HEKWERKEN (eerste helft 19de eeuw). Op de Hottingerkaart van 1783 staat op die plaats al een gebouw weergegeven. Omstreeks 1950 is de oranjerie bestemd als woonhuis. De voormalige oranjerie is opgetrokken van rode baksteen, is symmetrisch van opzet en bestaat uit een risalerende middentravee met aan weerszijden een lager dak afgesloten linker- en rechtertravee. Aan weerszijden van de voormalige oranjerie grenst de tuinmuur van rode baksteen, beëindigd met een muizentandlijst en ezelsrugafdekking. Op de hoeken gebosseerd gemetselde pijlers, afgedekt met een natuurstenen plaat. De muur wordt onderbroken door hekwerken met ijzeren spijlen. Waardering De voormalige ORANJERIE MET MOESTUINMUREN EN HEKWERKEN is van belang: - wegens de ouderdom; - wegens de situering als nieuwe invulling op een oude plaats binnen een 17de-eeuws patroon; - als beeldbepalend en karakteristiek element op de buitenplaats; - wegens de funtioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527931
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Enghuizen: orangerie met aangrenzende moestuinmuren en hekwerken in Hummelo

Ruïnes van het Kasteel Enghuizen

Kasteellaan 1
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 1 RUÏNES VAN HET KASTEEL ENGHUIZEN dat tussen 1835 en 1842 werd gebouwd van zandsteen en rode baksteen en als midde..

Enghuizen: historische park- en tuinaanleg

Kasteellaan 1
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 2 HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG. Het historische park van Enghuizen bestaat uit verschillende componenten. Ten eer..

Enghuizen: tuinpaviljoen

Kasteellaan 1
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 4 Op het eiland in de grote vijver gelegen en via drie bruggen toegankelijk TUINPAVILJOEN of jagershuis, oorspronk..

Enghuizen: 17 ijzeren en 6 gemetselde bruggen/duikers

Kasteellaan 1
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 9 Op de historische buitenplaats bevinden zich in totaal 17 IJZEREN EN 6 GEMETSELDE BRUGGEN/DUIKERS, die dagtekene..

Enghuizen: tuinsieraden en elementen

Kasteellaan 1
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 10 Afgezien van de hierboven vermelde bruggen komt in het park een aantal TUINSIERADEN EN -ELEMENTEN voor die binne..

Kaart & Routeplanner


Foto's (6)