Kasteel Schaloen: duiker in Schin op Geul

Oud-Valkenburg 5
6305AA Schin op Geul (gemeente Valkenburg aan de Geul)

Beschrijving van Kasteel Schaloen: duiker

Omschrijving onderdeel 6: DUIKER In mergel uitgevoerde DUIKER, bestaande uit twee naast elkaar gelegen tunneltjes, gebouwd haaks onder de oostelijke met beuken beplante singel. De duiker werd omstreeks 1875 gebouwd en werd aan de oostzijde aan weerszijden voorzien van een in mergel uitgevoerde keermuur, aangebracht ter versteviging en bescherming van het talud van de singel. De zuidelijke doorlaat is groter dan de noordelijke doorlaat. Over het mergel tongewelf van de zuidelijke doorlaat is een mantel van baksteen aangebracht. De duiker is gebouwd als doorlaat voor de Geul, wanneer deze buiten de oevers trad. Het is mogelijk dat de zuidelijke doorlaat tevens als doorlaat van vee heeft gediend van de parkweide ten zuiden van Kasteel Schaloen en de weilanden ten oosten van Genhoes en vice versa. Waardering DUIKER is van algemeen belang: - wegens de zeldzaamheidswaarde; - wegens de doelmatige vormgeving en het materiaalgebruik; - wegens de ouderdom; - wegens de betekenis voor de geschiedenis van de waterhuishouding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)