Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige tuinmanswoning in Zoelen

Kasteel Buitenplaats

Uiterdijk 66
4011EW Zoelen (gemeente Buren)
Gelderland


Beschrijving van Voormalige tuinmanswoning

Omschrijving onderdeel 4: Voormalige TUINMANSWONING. Deze woning is gelegen aan de Uiterdijk ten oosten van het koetshuis. De woning met rechthoekige plattegrond bestaat uit een bouwlaag afgesloten door een mansardekap met aan de achterzijde een wolfseind gedekt met gesmoorde pannen. De gevels zijn gepleisterd en wit geschilderd. De raamopeningen in de voorgevel en de linker en rechter zijgevel zijn grotendeels oorspronkelijk. De ramen zijn vernieuwd overeenkomstig de oorspronkelijke verschijningsvorm. De huidige openingen in de oorspronkelijke gesloten achtergevel zijn van latere datum. In het interieur is de structuur nog enigszins herkenbaar, echter waardevolle onderdelen zijn niet aanwezig. De aanbouw aan de linker zijgevel is van latere datum en niet van monumentale waarde. Waardering De voormalige TUINMANSWONING is van algemeen architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde: - als voormalige tuinmanswoning vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de buitenplaats in het algemeen en de moestuin in het bijzonder; - vanwege de ouderdom. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527861
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige tuinmanswoning in Zoelen

Djoerang: koetshuis

Uiterdijk 64
Zoelen (Gemeente Buren)
Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS. Ten oosten van het hoofdgebouw ligt een gepleisterd 19de-eeuws koetshuis, dat thans als woning in geb..

Djoerang: historische tuin- en parkaanleg

Uiterdijk 62
Zoelen (Gemeente Buren)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Deels in structuur en deels in detail gaaf bewaarde kleinschalige aanleg in lan..

Djoerang: hoofdgebouw

Uiterdijk 62
Zoelen (Gemeente Buren)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Djoerang). Het gepleisterde bakstenen huis bestaat uit een souterrain waarop een hoge middenpartij ..

Ville met hekwerk gebouwd in een mengvorm van neorenaissance en chaletstijl

Uiterdijk 78
Zoelen (Gemeente Buren)
Inleiding De VILLA met HEKWERK is gebouwd in 1899 in een mengvorm van neorenaissance en chaletstijl. De villa maakte oorspronkelijk deel ui..

Boerderij op T-vormige plattegrond. Stal met overstek

Uiterdijk 13
Zoelen (Gemeente Buren)
Boerderij op T-vormige plattegrond, met jaarankers: 1851. Stal met overstek.

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige tuinmanswoning in Zoelen