Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ceintuurtheater (voormalig) in Amsterdam

Gebouw

Ceintuurbaan 282
1072GK Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1921-1922


Beschrijving van Ceintuurtheater (voormalig)

Inleiding Voormalige BIOSCOOP in oorsprong genaamd Ceintuurtheater in de stijl van het Expressionisme met kenmerken van de Art Déco in 1921-1922 gebouwd naar ontwerp van de architect W. Noorlander. De betonbouw is uitgevoerd door de n.v. Gewapend-Betonbouw 'De Kondor'. N.B. Het gebouw heeft vernieuwde entreedeuren. Omschrijving In drie bouwlagen met teruggerooide toplaag opgetrokken voormalig bioscoopgebouw ter breedte van vijf traveeën over twaalf meter, onder een plat dak. De ruw gepleisterde betonnen voorgevel is plastisch vormgegeven waarbij het middendeel ter hoogte van de derde bouwlaag naar voren springt. De gevel heeft een brede middenpartij en twee smallere zijdelen. Het middendeel heeft boven de ingang een brede overspanning en een driehoekige uitsparing. Aan beide uiteinden van het middendeel bevinden zich, op de eerste verdieping, elk drie slanke konische elementen. In het midden, ter hoogte van de derde bouwlaag, bevinden zich tegen het overkragende deel drie cilindrische elementen met kleine ramen. Vanuit deze elementen grijpen langwerpige ornamenten in de dakrand. Hierboven is een wit gepleisterde attiek geplaatst met hoger opgetrokken middendeel. De rechthoekige schoorstenen op de hoeken van het middendeel hebben tegen de aanzetten, uitstekende blokken. Onder de dakrand bevindt zich in reliëf een golfslag met aan de onderrand verticale overnaadse vormen. De smalle, identieke zijdelen op plinthoogte hebben een harmonikavorm met daarop ruimte voor de aankondigingskasten. Aan de rechter zijde bevindt zich een signatuur van de architect. Boven de plint bevindt zich aan beide kanten een lamp van rijk bewerkt smeedijzer met de woorden 'Ceintuur' en 'Theater'. Een verticaal accent komt van de blokjes die van de lampen doorlopen naar de vlakken boven in de gevel. Van het interieur is het betonnen balkon behouden. Waardering Het voormalige Ceintuurtheater uit 1922 is van algemeen belang vanwege de cultuur-, bouw- en architectuurhistorische waarde als kenmerkend voorbeeld van rijk gedetailleerde bioscooparchitectuur in de stijl van de Art Déco, uitgevoerd in beton, en vanwege de plaats in het oeuvre van de architect W. Noorlander. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527853
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ceintuurtheater (voormalig) in Amsterdam

Sarphatimonument

Sarphatipark 1
Amsterdam
Inleiding GEDENKTEKEN ter nagedachtenis van de arts-weldoener Samuél Sarphati, gesitueerd in het westelijk deel van het Sarphatipark en b..

Ensemble van 24 woningen met 8 winkels op de kop van een gesloten bouwblok

Van der Helstplein 7
Amsterdam
Inleiding Ensemble van 24 WONINGEN met 8 WINKELS op de kop van een gesloten bouwblok, dat is gelegen aan de noordzijde van het gedeelte van..

Harmoniehof: bouwblok, bestaande uit 122 woningen en 12 winkels

Gerard Terborgstraat 2
Amsterdam
Inleiding In de trant van de verstrakte Amsterdamse School ontworpen bouwblok, bestaande uit 122 woningen en 12 winkels, in de jaren 1920 -..

Harmoniehof: gesloten woningblok

Hobbemakade 94
Amsterdam
Omschrijving Gesloten woningblok op een langgerekte, ongelijke vijfzijdige plattegrond aan de oostzijde van het Harmoniehof. Het bouwblok w..

Hek

Roelof Hartstraat 42Ongd.
Amsterdam
Omschrijving Westelijk van het gymnastieklokaal en daarmee verbonden bevindt zich een voetinghek bestaande uit een bakstenen voeting tussen..

Kaart & Routeplanner

Route naar Ceintuurtheater (voormalig) in Amsterdam