Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sarphatimonument in Amsterdam

Overig

Sarphatipark 1
1073CN Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1886


Beschrijving van Sarphatimonument

Inleiding GEDENKTEKEN ter nagedachtenis van de arts-weldoener Samuél Sarphati, gesitueerd in het westelijk deel van het Sarphatipark en bestaande uit een eclectisch-renaissancistisch bouwwerk met waterbassin naar ontwerp van prijsvraagwinnaar J.R. de Kruyff en een bronzen borstbeeld naar ontwerp van S.H.J. Stracké-van Bosse, uitgevoerd in 1886. Het monument heeft een voorgeschiedenis die tot 16 augustus 1874 teruggaat, toen de joodse bankier A.C. Wertheim tijdens de feestrede ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het Paleis van Volksvlijt het plan tot het monument initieerde. Omschrijving Het Sarphatimonument is gesitueerd op een kleine kunstmatige heuvel en bevat een groot onderkelderd waterbassin met een doorsnede van circa zestien meter, met hardstenen rand en in het midden een tempelachtig bouwwerk van bijna twaalf meter hoog, voorzien van composiet zuilen van rood Zweeds graniet op een hoog ruw bewerkt natuurstenen basement, en bekroond door een koepelvormige dak op segmentvormige frontons, met bronzen reliëf en lauwerkrans en vergulde koperen stedekroon van Amsterdam op de de top. Het grondplan van het waterbassin vormt een combinatie van cirkel en vierkant. Het monument is uitgevoerd in een combinatie van Oberkirchner zandsteen en natuursteen. De zuilen zijn voorzien van bronzen voetstukken en kapitelen. De kroonlijst erboven is voorzien van vier bronzen tekstplaten: 'Sarphati - Stichter - Van 't Nieuw Amsterdam. De bronzen schilden op de koepel brengen zijn levenswerk in herinnering: 'Volksvlyt - Onderwijs - Handel.' Het koepelvormige dak is bewerkt alsof het bekleed is met een natuurlijk dekmateriaal, gelijkend op bladeren. Het basement bevat vier bronzen leeuwenkoppen boven vier stenen waterbakken rondom de voet van het monument. Kleine waterspuwende kikvorsen bevinden zich beneden aan de hoeken, eveneens in brons uitgevoerd. Waardering Het Sarphatimonument is van algemeen belang vanwege de cultuur-, kunst-, sociaal-historische en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard, representatief voorbeeld van een gedenkteken in historiserende trant met rijk materiaal- en vormgebruik en tevens als herinnering aan een nationaal bekend weldoener. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527847
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sarphatimonument
Sarphati monument.JPG
Kunstenaar Jacobus Roeland de Kruijff
Jaar 1886
Materiaal steen
Locatie Sarphatipark, Amsterdam-Zuid
Monumentnummer 527847
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Sarphatimonument is een monument ter ere van de 19e-eeuwse joodse Amsterdamse arts en weldoener Samuel Sarphati, in het Sarphatipark in de Amsterdamse wijk de Pijp.

Het monument is in 1886 gebouwd op een daartoe aangelegde kleine heuvel in het park. Het is een rond stenen tempelachtig bouwwerk, van 12 meter hoog, ontworpen door Jacobus Roeland de Kruijff, dat omringd wordt door water. De waterbak bevat fonteinen en heeft een diameter van 16 m. In het bouwwerk bevindt zich een bronzen borstbeeld van Sarphati, een ontwerp van Sara Stracké-van Bosse.

Tijdens de Duitse bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog kregen alle straten en dergelijke die vernoemd waren naar Joden een andere naam en zo werd het Sarphatipark omgedoopt tot Bollandpark. Uit het monument werd het borstbeeld van Sarphati verwijderd. Dit werd op 18 mei 1945 teruggedraaid.

Het gedenkteken werd in 1993 gerestaureerd en in 2004 als rijksmonument opgenomen in het Monumentenregister.


Monumenten in de buurt van Sarphatimonument in Amsterdam

Ceintuurtheater (voormalig)

Ceintuurbaan 282
Amsterdam
Inleiding Voormalige BIOSCOOP in oorsprong genaamd Ceintuurtheater in de stijl van het Expressionisme met kenmerken van de Art Déco in 192..

Ensemble van 24 woningen met 8 winkels op de kop van een gesloten bouwblok

Van der Helstplein 7
Amsterdam
Inleiding Ensemble van 24 WONINGEN met 8 WINKELS op de kop van een gesloten bouwblok, dat is gelegen aan de noordzijde van het gedeelte van..

Gebouw van de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten

Stadhouderskade 86
Amsterdam
Inleiding Het gebouw van de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten verrees in 1874-1875 aan de Stadhouderskade naar een eclectisch ontwerp va..

Synagoge

Gerard Doustraat 238
Amsterdam
Inleiding In 1891-1892 tot stand gekomen SYNAGOGE genaamd Tesjoengas Israel, met 250 zitplaatsen voor mannen en 70 zitplaatsen voor vrouwen..

Silo van de Heineken Brouwerij

Stadhouderskade 78
Amsterdam
Omschrijving In 1925 tot stand gekomen voormalige SILO naar ontwerp van B.J. Ouëndag bestemd voor de moutopslag van de Heineken's Bierbrou..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)