Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Reeks van vijf geschakelde zogeheten drive-inwoningen in Amsterdam

Woonhuis

Anthonie van Dijckstraat 4
1077MH Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1936-1937


Beschrijving van Reeks van vijf geschakelde zogeheten drive-inwoningen

Inleiding In 1936-1937 tot stand gekomen reeks van vijf geschakelde zogeheten DRIVE-IN WONINGEN naar een ontwerp van M.A. Stam, L. Stam-Beese en W. van Tijen in opdracht van de N.V. Bouw- en Exploitatiemaatschappij 'Wimbe II' (directeur M.A. Stam). Het betreft hier in feite vijf herenhuizen met een inpandige garage. De woningen zijn gebouwd in de stijl van het Nieuwe Bouwen. De Anthonie van Dijckstraat werd gelijkertijd ter plaatse verbreed tot een pleintje met een plantsoen in het midden. Omschrijving Vijf identiek, elk op een rechthoekige plattegrond, tot stand gekomen herenhuizen, elk bestaande uit een begane grond met de teruggelegen garage naast het tochtportaal, een eerste, tweede en een terugwijkende derde verdieping onder een geknikt dak, aan de voorzijde (Z) overstekend bij wijze van luifel. Door de terugwijkende bovenste verdieping ontstaat er een overstekend dakterras met matglazen afscheidingen. De twee bij zes meter grote en gedeeltelijk overdekte balkons op de eerste verdieping hebben een transparante stalen borstwering. Het metselwerk is van witte geglazuurde steen. Boven de woonkamerramen op de eerste verdieping zijn oprolbare zonneschermen geplaatst. Voor en boven het tochtportaal zijn bloembakken geplaatst. De garages worden afgesloten door tegen het garageplafond wegschuivende 'over the top' deuren. Alle vensters zijn voorzien van een eenvoudige roedenverdeling. Aan de achterzijde (N) zijn de huizen een verdieping lager door het schuin aflopende dak met zwarte pannen. Elk huis is voorzien van een stalen trap die vanuit de tuin naar de woonverdieping loopt. De gevels zijn verder voorzien van schoon metselwerk waarin kleine vensteropeningen. Een over het gehele dak lopende strook van rechthoekige dakramen. Elk huis is voorzien van een hoog opgemetselde smalle schoorsteen. Waardering Uit 1936-1937 daterende vijf geschakelde drive-in woningen in kenmerkende Nieuw-Zakelijke architectuur van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde en vanwege de typologische waarde als eerste drive-in woningen van Nederland. Tevens van belang als eerste gezamenlijk bouwproject van Stam, Beese en Van Tijen, alsook wegens de ensemblewaarde met de naburige Montessorischool. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527831
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Drive-inwoning uit de jaren zeventig.
Drive-inwoningen in de wijk Rozendaal in Leusden
Vierlaagse drive-inwoningen aan de Anthonie van Dijckstraat in Amsterdam-Zuid in 1976.

Een drive-inwoning (Nederland), in Vlaanderen bekend als bel-etagewoning, is een type eengezinswoning, meestal uitgevoerd als rijtjeshuis, waarbij zich op de begane grond (in oorsprong) een afgesloten garage bevindt naast de entree van de woning, het woongedeelte is op de eerste verdieping gelegen.

Voor- en nadelen

Drive-inwoningen zien er van de buitenkant vaak uit als een appartementencomplex met weinig woonlagen. Meestal heeft een drive-inwoning een plat dak en dientengevolge geen zolder. Ook het benodigde trappenlopen om van de voordeur de woonkamer of slaapkamers te bereiken kan als nadeel worden gezien. Voordeel van dit type woningen is de aanwezigheid van een eigen afgesloten garage en de ruime hoeveelheid vierkante meters aan woonruimte met veel daglicht vanwege de ligging op de eerste verdieping.

Geschiedenis

In Nederland werden in 1936 naar ontwerp van Mart Stam en Lotte Stam-Beese aan de Anthonie van Dijckstraat in Amsterdam-Zuid de eerste 'Nederlandse' drive-inwoningen gebouwd, met vier bouwlagen, in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Deze woningen kunnen worden beschouwd als het prototype van de drive-inwoningen die decennia later in Nederland werden gebouwd.

Externe link


Monumenten in de buurt van Reeks van vijf geschakelde zogeheten drive-inwoningen in Amsterdam

Montessorischool

Albrecht Dürerstraat 36
Amsterdam
Inleiding SCHOOL, onderdeel van het complex Montessorischool aan de Albrecht Dürerstraat 36. De uitbreiding van het hoofdgebouw naar het ..

Gymnastieklokaal, onderdeel van complex Montessorischool

Albrecht Dürerstraat 36
Amsterdam
Inleiding GYMNASTIEKLOKAAL, onderdeel van complex Montessorischool aan de Albrecht Dürerstraat 36 te Amsterdam. Omschrijving Op een rec..

Schoolgebouw, hoofdonderdeel van het complex van de vm. meisjes-HBS

Gerrit van der Veenstraat 99
Amsterdam
Omschrijving Op een onregelmatige plattegrond en geheel in donkerrode baksteen opgetrokken schoolgebouw bestaande uit twee haaks op elkaar ..

Conciërgewoning

Rubensstraat 39
Amsterdam
Omschrijving Op een vierkante plattegrond, in donkerrode baksteen opgetrokken conciërgewoning, een hoekhuis met twee bouwlagen onder een a..

Eerste Openluchtschool voor het Gezonde Kind

Cliostraat 38
Amsterdam
In Nieuw-Zakelijke stijl uitgevoerd schoolcomplex, bestaande uit een inpandig gesitueerd hoofdgebouw, een langgerekt poortgebouw en de v.m. ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Reeks van vijf geschakelde zogeheten drive-inwoningen in Amsterdam

Foto's (1)