Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Harmoniehof: plantsoenaanleg met vijvers en fontein in Amsterdam

Tuin Park Landgoed

Harmoniehof 68
1071TD Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1925
Architect: J.C. van Epen i.s.m. M.J.E. Lippits


Beschrijving van Harmoniehof: plantsoenaanleg met vijvers en fontein

Omschrijving PLANTSOENAANLEG met VIJVERS en FONTEIN gelegen in het centrale deel van de Harmoniehof. Het rechthoekige plantsoen bevindt zich tussen de twee groepen dubbele woonhuizen. De fontein werd in 1925 als huldebetoon ter afsluiting van de werkzaamheden aan de Harmoniehof aangeboden aan het bestuur van de "Amsterdamsche Woningvereeniging 'De Samenwerking'". Aan de lange zijden bevindt zich een ondiepe inham in het omringende hekwerk, waarmee eertijds ruimte werd geboden aan een zitbank. In het midden bevindt zich een geometrische vijverpartij met drie middels rechte verbindingen aaneengesloten octogonale vijverkommen. Opstaande vijverranden met metselwerk en natuurstenen banden. In het midden van het centrale vijverdeel een door vier vierkante verhogingen omgeven fontein. Deze natuurstenen conische fontein rust op een hexagonale gemetselde sokkel. Omlopend tekstfries en zes dierfiguren bij de insnoering aan de voet van de conus. Waardering Uit 1925 daterende plantsoenaanleg in nieuw-architectonische tuinstijl met vijvers en fontein van algemeen belang wegens cultuur- en tuinarchitectuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een openbare groenvoorziening en tevens van belang wegens stedenbouwkundige- en ensemblewaarde als beeldbepalend onderdeel van het wooncomplex rondom de Harmoniehof van de 'Samenwerking'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527822
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Het Harmoniehof is een straat in Amsterdam Oud-Zuid. Deze straat maakt deel uit van een groot complex van middenstandswoningen, dat is gelegen tussen de Roelof Hartstraat, Hobbemakade, Reijnier Vinkeleskade en Joh.M. Coenenstraat. Architect J.C. van Epen kreeg de opdracht om dit complex te maken, in samenwerking met architect M.J.E. Lippits. De straat is gebouwd tussen 1919 en 1922 in opdracht van de Amsterdamsche Coöperatieve Woningvereeniging 'Samenwerking'.

De Harmoniehof is een lang gerekt plantsoen dat wordt afgesloten door twee dubbele villa’s. Daar tussenin staan huizenblokken van drie verdiepingen hoog die gekarakteriseerd worden door ver overstekende pannendaken. Ook zijn er woonblokken van vijf verdiepingen hoog. Het complex bevat elementen die typisch zijn voor architect Van Epen, zoals erkers met steunberen, langgerekte traplichten en kleine vensters in verschillende vormen.

Plan Zuid

De Harmoniehof maakt deel uit van Berlages Plan Zuid. In 1915 maakte hij een stedenbouwkundig plan voor de stadsuitbreiding van Amsterdam. Dit plan moest een einde maken aan de overbevolking van Amsterdam. Aan het project werkten veel architecten van de Amsterdamse School mee, onder wie Van Epen.

Een aantal huizen staat op de lijst van rijksmonumenten. Ook de tuin, het park en het plantsoen behoren tot deze lijst.

De Harmoniehof werd in 2006 door het Parool, na het Begijnenhof, uitgeroepen tot op één na mooiste straat van Amsterdam. Ook vormde de straat het decor van de roman De Bekoring van Hans Münstermann, die in 2006 met de AKO-literatuurprijs bekroond werd.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Harmoniehof: plantsoenaanleg met vijvers en fontein in Amsterdam

Harmoniehof: westelijk dubbel woonhuis

Harmoniehof 68
Amsterdam
Omschrijving Westelijk dubbel WOONHUIS (Harmoniehof 68, 69) aan de westzijde van het Harmoniehof op de kruising met de Daniël de Langestra..

Harmoniehof: drielaags woonblok met boven- en benedenwoningen

Harmoniehof 40
Amsterdam
Omschrijving Aan de zuidzijde van de Harmoniehof gelegen drielaags woonblok met boven- en benedenwoningen. Het gesloten, langgerekte bouwbl..

Harmoniehof: centraal-westelijk dubbel woonhuis met twee gespiegelde woningen

Harmoniehof 66
Amsterdam
Omschrijving Centraal-westelijk dubbel WOONHUIS (Harmoniehof 66,67) met twee gespiegelde woningen gelegen aan de westzijde van de Harmonieh..

Harmoniehof: gesloten en meerzijdig bouwblok op onregelmatig grondplan met individuele achtertuinen

Harmoniehof 25
Amsterdam
Omschrijving Gesloten en meerzijdig bouwblok op onregelmatig grondplan met individuele achtertuinen. Het woonblok is tot stand gekomen in 1..

Harmoniehof: gesloten bouwblok op onregelmatig grondplan met open binnenruimte

Harmoniehof 32
Amsterdam
Omschrijving Gesloten bouwblok op onregelmatig grondplan met open binnenruimte. Gelegen aan de zuidwestzijde van de Harmoniehof. Het woonbl..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)