Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Harmoniehof: centraal-oostelijk dubbel woonhuis met twee grotendeels gelijke woningen gelegen in Amsterdam

Woonhuis

Harmoniehof 64
1071TD Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1920-1926
Architect: J.C. van Epen i.s.m. M.J.E. Lippits


Beschrijving van Harmoniehof: centraal-oostelijk dubbel woonhuis met twee grotendeels gelijke woningen gelegen

Omschrijving Centraal-oostelijk dubbel WOONHUIS (Harmoniehof 64, 65) met twee grotendeels gelijke woningen gelegen aan de oostzijde van de Harmoniehof grenzend aan de open ruimte van het plantsoen. Onderdeel van een groep van vier dubbele woonhuizen aan de Harmoniehof. In 1920-1923 op een rechthoekig grondplan tot stand gekomen naar een ontwerp van J.C. van Epen in samenwerking met M.J.E. Lippits. Het onderkelderde dubbele woonhuis heeft twee bouwlagen en kapverdieping. Het geheel wordt gedekt door een zadeldak met rode en rechtsdekkende pannen. Eenvoudige goot boven houten deel. De noklijn loopt globaal in noord-zuidelijke richting en de scheidingslijn tussen de afzonderlijke woningen staat hier halverwege haaks op. De trappenhuizen liggen per woning tegen de noordelijke wand. Gemetselde schoorstenen met verschillende rookkanalen en kleine dakkapellen met enkelvoudige of gelede vensters. Aan de westzijde gaat de hoge schoorsteen in het metselwerk van de gevel op vanaf het maaiveld. De gevels zijn in staand verband gemetseld met in rood-bruine tinten geschakeerde bakstenen. Op de vier hoeken van het dubbel woonhuis bevinden zich de voor het werk van Van Epen kenmerkende steunberen. Deze verjongen zich tot boven de goot. De zijgevels hebben vlechtingen in het metselwerk. De vier gevels hebben op de verdieping een in metselwerk geaccentueerde gevellijst en vensters in houten kozijnen en openingen in het metselwerk ter ontluchting. Enkelvoudige of gelede vensters met afgeschuinde benedendorpel en gemetselde strek en smalle penanten. De voorgevel aan de westzijde heeft op de begane grond de toegangen tot de woningen. De zware toegangsdeuren hebben een vierkant licht met siersmeedijzeren traliewerk. Tuinhek temidden van gemetselde posten en kort tuinpad leiden naar deze deuren. Verder tuinhek op gemetselde en lage voeting. De zuidelijke woning heeft aan de zuidgevel een driezijdige erker over twee bouwlagen. Aan de bovenzijde wordt deze plat afgesloten. Vensters met dubbele draairamen. De noordelijke woning heeft aan de west- en de oostgevel een grote vanaf het maaiveld opgaande driezijdige erker over drie bouwlagen. Aan de bovenzijde witgeschilderd houten beschot met vensters en verder plat afgesloten en ingestoken in de kap. De noordelijke woning heeft in de noordgevel kleine en smalle vensters ter verlichting van het trappenhuis. Aan de oostzijde openslaande tuin- en keukendeuren. Waardering Uit 1920-1923 daterend dubbel woonhuis, met bijbehorend tuinhek, van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als kenmerkend voorbeeld van verstrakte Amsterdamse School toegepast voor de middenklasse met gedifferentieerde woningtypen als beeldbepalend onderdeel van het wooncomplex rondom de Harmoniehof van de 'Samenwerking'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527820
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

De Harmoniehof is een straat in Amsterdam Oud-Zuid. Deze straat maakt deel uit van een groot complex van middenstandswoningen, dat is gelegen tussen de Roelof Hartstraat, Hobbemakade, Reijnier Vinkeleskade en Joh.M. Coenenstraat. Architect J.C. van Epen kreeg de opdracht om dit complex te maken, in samenwerking met architect M.J.E. Lippits. De straat is gebouwd tussen 1919 en 1922 in opdracht van de Amsterdamsche Coöperatieve Woningvereeniging 'Samenwerking'.

De Harmoniehof is een lang gerekt plantsoen dat wordt afgesloten door twee dubbele villa’s. Daar tussenin staan huizenblokken van drie verdiepingen hoog die gekarakteriseerd worden door ver overstekende pannendaken. Ook zijn er woonblokken van vijf verdiepingen hoog. Het complex bevat elementen die typisch zijn voor architect Van Epen, zoals erkers met steunberen, langgerekte traplichten en kleine vensters in verschillende vormen.

Plan Zuid

De Harmoniehof maakt deel uit van Berlages Plan Zuid. In 1915 maakte hij een stedenbouwkundig plan voor de stadsuitbreiding van Amsterdam. Dit plan moest een einde maken aan de overbevolking van Amsterdam. Aan het project werkten veel architecten van de Amsterdamse School mee, onder wie Van Epen.

Een aantal huizen staat op de lijst van rijksmonumenten. Ook de tuin, het park en het plantsoen behoren tot deze lijst.

De Harmoniehof werd in 2006 door het Parool, na het Begijnenhof, uitgeroepen tot op één na mooiste straat van Amsterdam. Ook vormde de straat het decor van de roman De Bekoring van Hans Münstermann, die in 2006 met de AKO-literatuurprijs bekroond werd.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Harmoniehof: centraal-oostelijk dubbel woonhuis met twee grotendeels gelijke woningen gelegen in Amsterdam

Harmoniehof: oostelijk dubbel woonhuis met twee grotendeels gelijke woningen

Cornelis van der Lindenstraat 12
Amsterdam
Omschrijving Oostelijk dubbel WOONHUIS (Cornelis van der Lindenstraat 12-14) met twee grotendeels gelijke woningen, gelegen aan de oostzijd..

Harmoniehof

Harmoniehof 1
Amsterdam
Omschrijving Aan de noordzijde van de Harmoniehof gelegen drielaags woonblok. Het gesloten en langgerekte bouwblok op rechthoekig grondplan..

Harmoniehof: centraal-westelijk dubbel woonhuis met twee gespiegelde woningen

Harmoniehof 66
Amsterdam
Omschrijving Centraal-westelijk dubbel WOONHUIS (Harmoniehof 66,67) met twee gespiegelde woningen gelegen aan de westzijde van de Harmonieh..

Harmoniehof: gesloten woningblok

Hobbemakade 94
Amsterdam
Omschrijving Gesloten woningblok op een langgerekte, ongelijke vijfzijdige plattegrond aan de oostzijde van het Harmoniehof. Het bouwblok w..

Harmoniehof: plantsoenaanleg met vijvers en fontein

Harmoniehof 68
Amsterdam
Omschrijving PLANTSOENAANLEG met VIJVERS en FONTEIN gelegen in het centrale deel van de Harmoniehof. Het rechthoekige plantsoen bevindt zic..

Kaart & Routeplanner

Route naar Harmoniehof: centraal-oostelijk dubbel woonhuis met twee grotendeels gelijke woningen gelegen in Amsterdam

Foto's (1)