Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Harmoniehof: westelijk dubbel woonhuis in Amsterdam

Woonhuis

Harmoniehof 68
1071TD Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1920-1926
Architect: J.C. van Epen i.s.m. M.J.E. Lippits


Beschrijving van Harmoniehof: westelijk dubbel woonhuis

Omschrijving Westelijk dubbel WOONHUIS (Harmoniehof 68, 69) aan de westzijde van het Harmoniehof op de kruising met de Daniël de Langestraat. Onderdeel van een groep van vier dubbele woonhuizen aan de Harmoniehof. In 1920-1923 op een vrijwel rechthoekig grondplan tot stand gekomen naar een ontwerp van J.C. van Epen in samenwerking met M.J.E. Lippits. Het onderkelderde dubbele woonhuis heeft twee bouwlagen en kapverdieping. Het geheel wordt gedekt door een zadeldak met rode, rechtsdekkende pannen. Eenvoudige gootlijst op klossen. De noklijn loopt globaal in oost-westelijke richting en zo loopt ook de scheidingslijn tussen de afzonderlijke woningen. Aan weerszijden van die scheidingslijn liggen de twee trappenhuizen. Gemetselde schoorstenen met verschillende rookkanalen en kleine dakkapellen. De gevels zijn in staand verband gemetseld met in rood-bruine tinten geschakeerde bakstenen. Op de vier hoeken van het dubbele woonhuis bevinden zich de voor het werk van Van Epen kenmerkende steunberen. Deze verjongen zich tot boven de gootlijst. De voor- en achtergevel heeft vlechtingen in het metselwerk. De vier gevels hebben op de verdieping een in metselwerk en uitkraging geaccentueerde gevellijst en vensters in houten kozijnen en openingen in het metselwerk ter ontluchting. De voorgevel aan de westzijde heeft op de begane grond de toegangen tot de woningen onder brede luifel aan metalen trekstaven. De keuken bevindt zich naast de entree. De zware houten toegangsdeuren hebben een zeszijdig licht met siersmeedijzeren traliewerk. Tuinhek te midden van gemetselde posten en kort tuinpad leiden naar deze deuren. Verder tuinhek op gemetselde en lage voeting. Naast de afzonderlijke toegangen bevindt zich per woning een tweezijdige erker over begane grond en verdieping. In vorm met de erker overeenstemmende vensters. Verder kleine enkelvoudige of gelede vensters met afgeschuinde benedendorpel en gemetselde strek. De achtergevel in het oosten heeft een gelijkmatige vensterverdeling. Vensters met draairamen en smalle penanten. Openslaande deuren geven toegang tot de tuin. De zijgevels worden beheerst door een grote vanaf het maaiveld opgaande driezijdige uitbouw over drie bouwlagen. Aan de bovenzijde plat afgesloten en ingestokel in de kap. In de uitbouw vensters van verschillende afmetingen en geleding. In de verdere gevel gelede en lage vensters. Waardering Uit 1920-1923 daterend dubbel woonhuis, met bijbehorend tuinhek, van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als kenmerkend voorbeeld van vertrakte Amsterdamse School toegepast voor de middenklasse met gedifferentieerde woningtypen als beeldbepalend onderdeel van het wooncomplex rondom de Harmoniehof van de 'Samenwerking'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527818
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

De Harmoniehof is een straat in Amsterdam Oud-Zuid. Deze straat maakt deel uit van een groot complex van middenstandswoningen, dat is gelegen tussen de Roelof Hartstraat, Hobbemakade, Reijnier Vinkeleskade en Joh.M. Coenenstraat. Architect J.C. van Epen kreeg de opdracht om dit complex te maken, in samenwerking met architect M.J.E. Lippits. De straat is gebouwd tussen 1919 en 1922 in opdracht van de Amsterdamsche Coöperatieve Woningvereeniging 'Samenwerking'.

De Harmoniehof is een lang gerekt plantsoen dat wordt afgesloten door twee dubbele villa’s. Daar tussenin staan huizenblokken van drie verdiepingen hoog die gekarakteriseerd worden door ver overstekende pannendaken. Ook zijn er woonblokken van vijf verdiepingen hoog. Het complex bevat elementen die typisch zijn voor architect Van Epen, zoals erkers met steunberen, langgerekte traplichten en kleine vensters in verschillende vormen.

Plan Zuid

De Harmoniehof maakt deel uit van Berlages Plan Zuid. In 1915 maakte hij een stedenbouwkundig plan voor de stadsuitbreiding van Amsterdam. Dit plan moest een einde maken aan de overbevolking van Amsterdam. Aan het project werkten veel architecten van de Amsterdamse School mee, onder wie Van Epen.

Een aantal huizen staat op de lijst van rijksmonumenten. Ook de tuin, het park en het plantsoen behoren tot deze lijst.

De Harmoniehof werd in 2006 door het Parool, na het Begijnenhof, uitgeroepen tot op één na mooiste straat van Amsterdam. Ook vormde de straat het decor van de roman De Bekoring van Hans Münstermann, die in 2006 met de AKO-literatuurprijs bekroond werd.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Harmoniehof: westelijk dubbel woonhuis in Amsterdam

Harmoniehof: plantsoenaanleg met vijvers en fontein

Harmoniehof 68
Amsterdam
Omschrijving PLANTSOENAANLEG met VIJVERS en FONTEIN gelegen in het centrale deel van de Harmoniehof. Het rechthoekige plantsoen bevindt zic..

Harmoniehof: drielaags woonblok met boven- en benedenwoningen

Harmoniehof 40
Amsterdam
Omschrijving Aan de zuidzijde van de Harmoniehof gelegen drielaags woonblok met boven- en benedenwoningen. Het gesloten, langgerekte bouwbl..

Harmoniehof: centraal-westelijk dubbel woonhuis met twee gespiegelde woningen

Harmoniehof 66
Amsterdam
Omschrijving Centraal-westelijk dubbel WOONHUIS (Harmoniehof 66,67) met twee gespiegelde woningen gelegen aan de westzijde van de Harmonieh..

Harmoniehof: gesloten en meerzijdig bouwblok op onregelmatig grondplan met individuele achtertuinen

Harmoniehof 25
Amsterdam
Omschrijving Gesloten en meerzijdig bouwblok op onregelmatig grondplan met individuele achtertuinen. Het woonblok is tot stand gekomen in 1..

Harmoniehof: gesloten bouwblok op onregelmatig grondplan met open binnenruimte

Harmoniehof 32
Amsterdam
Omschrijving Gesloten bouwblok op onregelmatig grondplan met open binnenruimte. Gelegen aan de zuidwestzijde van de Harmoniehof. Het woonbl..

Kaart & Routeplanner

Route naar Harmoniehof: westelijk dubbel woonhuis in Amsterdam

Foto's (1)