Harmoniehof in Amsterdam

Harmoniehof 1
1071TC Amsterdam

Architect: J.C. van Epen i.s.m. M.J.E. Lippits

Beschrijving van Harmoniehof

Omschrijving Aan de noordzijde van de Harmoniehof gelegen drielaags woonblok. Het gesloten en langgerekte bouwblok op rechthoekig grondplan rondom individuele binnentuinen, wordt omgeven door de Gerard Terborgstraat, de Cornelis van der Lindenstraat, Harmoniehof en de Daniël de Langestraat. Tot stand gekomen in 1920-1923 naar een ontwerp van J.C. van Epen in samenwerking met M.J.E. Lippits. Het blok bestaat uit 98 woningen in verschillende typen op 24 percelen. Het onderkelderde blok met woningen heeft drie bouwlagen en een overstekend schilddak met rode pannen. Op de nok bevinden zich gemetselde gedrongen schoorstenen met verschillende rookkanalen. Eenvoudige uitkragende gootlijst. Met roodbruine baksteen gemetselde en symmetrische gevels met een evenwichtige vensterverdeling. Rechthoekige vensters met gemetselde koppenlaag en afgeschuinde benedendorpel met tegels. Hoog trasraam in donkere baksteen. De lange gevels hebben elk twee keer zes erkers over de volle hoogte met afgeschuinde zijden. De korte gevels aan de kopse zijden van het bouwblok hebben twee van dergelijke erkers. Op de hoeken van het bouwblok twee zich verjongende steunberen met een schuingeplaatste natuurstenen afdekking. Tussen de eerste en tweede verdieping bevinden zich hijsbalken met haak. Gekoppelde toegangsdeuren met kleine gemetselde stoep. Houten paneeldeuren met deurlicht met roedenverdeling en traliewerk. Waardering In Amsterdamse School uitgevoerd gesloten woonblok van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde alsook wegens ensemblewaarde als beeldbepalend onderdeel van het complex rondom de Harmoniehof van "De Samenwerking". (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)