Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Harmoniehof: drielaags woonblok met boven- en benedenwoningen in Amsterdam

Woonhuis

Harmoniehof 40
1071TD Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1920-1926
Architect: J.C. van Epen i.s.m. M.J.E. Lippits


Beschrijving van Harmoniehof: drielaags woonblok met boven- en benedenwoningen

Omschrijving Aan de zuidzijde van de Harmoniehof gelegen drielaags woonblok met boven- en benedenwoningen. Het gesloten, langgerekte bouwblok op rechthoekig grondplan rondom individuele binnentuinen, wordt omgeven door de Cornelis van der Lindenstraat, de Reijnier Vinkeleskade, de Daniël de Langestraat en Harmoniehof. Tot stand gekomen in 1920-1923 naar een ontwerp van J.C. van Epen in samenwerking met M.J.E. Lippits. Het blok bestaat uit 98 woningen in verschillende typen op 24 percelen. Het onderkelderde blok met woningen heeft drie bouwlagen en een overstekend schilddak met rode pannen. Op de nok bevinden zich gemetselde gedrongen schoorstenen met verschillende rookkanalen. Eenvoudige uitkragende gootlijst. In roodbruine baksteen gemetselde symmetrische gevels met een evenwichtige vensterverdeling. Rechthoekige vensters met gemetselde koppenlaag en afgeschuinde benedendorpel met tegels. Hoog trasraam in donkere baksteen. De lange gevels hebben twee keer zes erkers over de volle hoogte met afgeschuinde zijden. De korte gevels aan de kopse zijden van het bouwblok hebben twee van dergelijke erkers. Op de hoeken van het bouwblok twee zich verjongende steunberen met een schuingeplaatste natuurstenen afdekking. Tussen de eerste en tweede verdieping bevinden zich hijsbalken met haak. Gekoppelde toegangsdeuren met kleine gemetselde stoep. Houten paneeldeuren met deurlicht met roedenverdeling en traliewerk. Waardering In verstrakte Amsterdamse School uitgevoerd zuidelijk bouwblok van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde alsook wegens ensemblewaarde als onderdeel van het complex rondom de Harmoniehof van "De Samenwerking". (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527813
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

De Harmoniehof is een straat in Amsterdam Oud-Zuid. Deze straat maakt deel uit van een groot complex van middenstandswoningen, dat is gelegen tussen de Roelof Hartstraat, Hobbemakade, Reijnier Vinkeleskade en Joh.M. Coenenstraat. Architect J.C. van Epen kreeg de opdracht om dit complex te maken, in samenwerking met architect M.J.E. Lippits. De straat is gebouwd tussen 1919 en 1922 in opdracht van de Amsterdamsche Coöperatieve Woningvereeniging 'Samenwerking'.

De Harmoniehof is een lang gerekt plantsoen dat wordt afgesloten door twee dubbele villa’s. Daar tussenin staan huizenblokken van drie verdiepingen hoog die gekarakteriseerd worden door ver overstekende pannendaken. Ook zijn er woonblokken van vijf verdiepingen hoog. Het complex bevat elementen die typisch zijn voor architect Van Epen, zoals erkers met steunberen, langgerekte traplichten en kleine vensters in verschillende vormen.

Plan Zuid

De Harmoniehof maakt deel uit van Berlages Plan Zuid. In 1915 maakte hij een stedenbouwkundig plan voor de stadsuitbreiding van Amsterdam. Dit plan moest een einde maken aan de overbevolking van Amsterdam. Aan het project werkten veel architecten van de Amsterdamse School mee, onder wie Van Epen.

Een aantal huizen staat op de lijst van rijksmonumenten. Ook de tuin, het park en het plantsoen behoren tot deze lijst.

De Harmoniehof werd in 2006 door het Parool, na het Begijnenhof, uitgeroepen tot op één na mooiste straat van Amsterdam. Ook vormde de straat het decor van de roman De Bekoring van Hans Münstermann, die in 2006 met de AKO-literatuurprijs bekroond werd.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Harmoniehof: drielaags woonblok met boven- en benedenwoningen in Amsterdam

Harmoniehof: plantsoenaanleg met vijvers en fontein

Harmoniehof 68
Amsterdam
Omschrijving PLANTSOENAANLEG met VIJVERS en FONTEIN gelegen in het centrale deel van de Harmoniehof. Het rechthoekige plantsoen bevindt zic..

Harmoniehof: westelijk dubbel woonhuis

Harmoniehof 68
Amsterdam
Omschrijving Westelijk dubbel WOONHUIS (Harmoniehof 68, 69) aan de westzijde van het Harmoniehof op de kruising met de Daniël de Langestra..

Harmoniehof: centraal-westelijk dubbel woonhuis met twee gespiegelde woningen

Harmoniehof 66
Amsterdam
Omschrijving Centraal-westelijk dubbel WOONHUIS (Harmoniehof 66,67) met twee gespiegelde woningen gelegen aan de westzijde van de Harmonieh..

Harmoniehof: gesloten en meerzijdig bouwblok op onregelmatig grondplan met individuele achtertuinen

Harmoniehof 25
Amsterdam
Omschrijving Gesloten en meerzijdig bouwblok op onregelmatig grondplan met individuele achtertuinen. Het woonblok is tot stand gekomen in 1..

Harmoniehof: gesloten bouwblok op onregelmatig grondplan met open binnenruimte

Harmoniehof 32
Amsterdam
Omschrijving Gesloten bouwblok op onregelmatig grondplan met open binnenruimte. Gelegen aan de zuidwestzijde van de Harmoniehof. Het woonbl..

Kaart & Routeplanner

Route naar Harmoniehof: drielaags woonblok met boven- en benedenwoningen in Amsterdam

Foto's (1)